Deputaţii nu vor mai fi nevoiţi să răscolească mormane de hârtii în arhivă. Ce se va întâmpla cu actele Legislativului

Embed:

Biblioteca şi arhiva Parlamentului vor fi digitalizate. Potrivit unui plan de dezvoltare, în 2014, toate cele peste şase mii de cărţi, hotărâri şi rapoarte, din arhiva şi biblioteca Parlamentului, vor fi scanate şi stocate într-o bază de date. Iar deputaţii le vor putea accesa de la calcultor.

După protestele din aprilie 2009, biblioteca şi arhiva Legislatuvului au fost depozitate în câteva zeci de safeuri şi dulapuri. Arhivarii se plâng de lipsă de spaţiu şi spun că în aceste condiţii este greu să întreţii o arhivă de 2.800 de acte, care au fost adoptate până în prezent de Parlament.

"Aici sunt toate materialele ce ţin de comisiile speciale şi materialele elaborate de conducerea Parlamentului, aici sunt proiectele de legi pentru anul 2013. Deja nu este spaţiu şi vom fi nevoiţi să punem dosarele în două rânduri", a spus Daria Jitaru, consultant principal în arhiva Parlamentului.

Deputaţii nu vor mai fi nevoiţi să răscolească mormane de hârtii în arhivă. Orice informaţie va putea fi accesată direct de pe calculator.

"Prima etapă va fi digitizarea arhivei, prin scanarea tuturor fondurilor de arhivă care se află în formă de text. Ulterior va fi implementat proiectul de digitizare a bibliotecii", a explicat Gheorghe Glaţchi, şef Direcţia informaţional-analitică a Secretariatului Parlamentului.

Deputaţii spun, însă, că nu prea recurg la serviciile arhivei Parlamentului.

"Tot ce solicităm este din internet şi experţii pe care îi avem, experţi consultanţi, consilieri, ei merg de obicei la arhivă", a spus vicepreşedintele Parlamentului Oleg Bodrug.

"Cu biblioteca am colaborat în perioada în care am fost preşedintele Comisiei pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova. Personal nu prea apelez la bibliotecă, deoarece mă familiarizez din internet", a mărturisit deputatul PLDM Tudor Deliu.

Proiectul de digitalizare a arhivei şi bibliotecii Parlamentului este realizat cu asistenţa Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi costă aproximativ un milion de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu