Deputaţii moldoveni ar putea fi lipsiţi mai uşor de imunitate

Embed:

Comisia juridică, numiri și imunități a avizat pozitiv proiectul de lege privind lipsirea de imunitate a deputaţilor. Potrivit documentului, deputații vor putea fi trași la răspundere pentru orice încălcare, cu excepția declarațiilor politice. 

Potrivit prevederilor, aleşii poporului vor putea fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, şi trimişi în judecată fără aprobarea Parlamentului. La fel ca până acum, deputaţii nu vor fi persecutaţi sau traşi la răspundere juridică pentru voturile sau opiniile publice în exercitarea mandatului. 

Proiectul de lege care îi lasă pe aleşi fără imunitate a fost iniţiat de deputaţii din majoritatea parlamentară. Anul trecut, Curtea Constituţională a avizat pozitiv acest document. Pentru a deveni lege, documentul de modificare a Constituţiei are nevoie de susţinerea a cel puţin 68 de deputaţi.

Deputaţii din coaliţia de guvernare, care sunt şi autorii proiectului, afirmă că parlamentarii trebuie să renunţe la imunitate pentru a putea fi sancţionaţi, atunci când încalcă legea.

"Deputaţii nu trebuie să aibă imunitate, pentru a răspunde de orice acţiune pe care o fac. Am fost şi eu victima unor calomnii neîntemeiate şi instanţa de judecată mi-a refuzat, pentru că vedeţi unii deputaţi au imunitate şi le este permis orice", a spus deputatul PD, Sergiu Sârbu.

Comuniştii s-au abţinut de la vot invocând că proiectul ar fi electoral.

"Dacă se dorea cu adevărat, nu încurca nimic imunitatea asta. 51 de deputaţi au ridicat mâna, au ridicat imunitatea şi a pus la puşcărie pe orice deputat care a încălcat legea", a zis deputatul PCRM, Anatolie Zagorodnîi.

Liberal-democraţii resping acuzaţiile opoziţiei.

"Modificarea Constituţiei necesită nişte proceduri aparte. A expirat termenul de şase luni de când a venit avizul Curţii Constituţionale", a declarat liberal-democratul Tudor Deliu.

Pentru a deveni lege, proiectul de modificare a Constituţiei are nevoie de susţinerea a cel puţin 68 de deputaţi. În prezent, imunitatea parlamentară poate fi ridicată la solicitarea Procuraturii Generale, cu votul majorităţii deputaţilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu