Deputaţii moldoveni ar putea aproba proiectele de legi prin vot electronic

Embed:

Republica Moldova ar putea urma exemplu altor state în care parlamentarii votează electronic. Cel puţin asta prevede proiectul noului Regulament al Parlamentului. În toamnă, după ce vor reveni din vacanţă, deputaţii vor decide dacă votul electronic va fi sau nu introdus în Legislativul moldovean.

Proiectul noului Regulament prevede că, de regulă, votul deputaţilor se efectuează electronic, cu opţiunea de "pro" sau "contra". Astfel, aleşii poporului nu vor mai trebui să ridice mâna ca să voteze actele legislative. Va fi suficient doar să apese un buton ca să-şi exprime votul

Totdată, noul sistem va pune capăt speculaţiilor în privinţa numărului de voturi, dar şi al deputaţilor din sală.

Prima dată, un astfel de sistem a fost utilizat în primul Parlament al Republicii Moldova. Votul electronic a fost exersat doar două săptămâni. Şi asta pentru că tehnica ultilizată în 1990 se bloca adesea.

În prezent, în majoritatea ţărilor Uniunii Europene, deputaţii votează electronic. Votul electronic se practică inclusiv în Rusia şi Ucraina. Totuşi, există state care nu au acceptat acest sistem. În Marea Britanie s-a încercat de câteva ori introducerea votului electronic, însă parlamentarii de acolo nu l-au acceptat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu