Deputaţii din Rada Supremă de la Kiev au votat noul Cabinet de miniştri

Embed:

Rada Supremă de la Kiev a votat componenţa noului Executiv. Printre cei 19 miniştri sunt şi trei cetăţeni străini. Decizia a fost adoptată cu 288 de voturi pentru şi unul împotrivă. De asemenea, ministrul Apărării, Stepan Poltorak, şi cel de Externe, Pavlo Klimkin au fost reconfirmaţi în funcţie.

"Pavlo Klimkin conduce ministerul de Externe din luna iulie. Timp de jumătate de an a demonstrat că este persoana potrivită pentru această funcţie", a declarat preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

De asemenea, liderul de la Kiev a propus ca Stepan Poltorak să rămână în fruntea ministerului Apărării. Iniţiativa a fost susţinută de deputaţii ucraineni.

"Timp de o lună şi jumătate de muncă, Stepan Timofeivici a demostrat că decizia mea de a-l propune în funcţia de ministru al Apărării a fost corectă. Vă îndemn să reconfirmaţi votul de încredere pentru acesta", a spus Poroşenko.

În componenţa noului Executiv de la Kiev au intrat şi trei cetăţeni străini,care au primit marţi cetăţenia Ucrainei printr-un decret prezidenţial semnat de Petro Poroşenko. Ministrul Sănătăţii a devenit georgianul Aleksandr Kvitaşvili, portofoliul pentru Economie i-a revenit lituanianului Aivaras Abramavicius, iar la Finanţe a venit americanca Natalia Iaresiko. 

În estul ţării, armata ucraineană şi rebelii din Lugansk au decis să înceteze luptele, începând de vineri. Un armistiţiu temporar a fost convenit şi pe aeroportul din Doneţk. 

Kievul a anunţat că decizia de încetare a focului a fost luată în urma unor negocieri între oficialii ucraineni şi ruşi. În ultimele trei zile, aeroportul din Doneţk a fost ţinta mai multor atacuri, în care au fost implicate forţe speciale ruse. În urma luptelor, trei soldaţi ucraineni au murit. Autorităţile de la Kiev au negat informaţia apărută în presă că terminalul vechi al aeroportului ar fi fost aruncat în aer.

"Inamicul se confruntă cu pierderi serioase. Aeroportul, atât terminalul vechi, dar şi cel nou, rămâne sub controlul forţelor ucrainene", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare al Ucrainei,  Andrei Lâsenco. 

Militanţii proruşi continuă să bombardeze şi cartierele rezidenţiale din Doneţk. Doi civili şi-au pierdut viaţa, iar patru au fost răniţi.

În presa ucraineană a apărut un material video în care militanţii proruşi trag dintr-o armă de calibru mare cu lunetă. Puşti de acest tip, pentru trăgători de elită, există doar în dotarea armatei ruse şi nu sunt livrate în alte ţări.

Între timp, la Bruxelles, miniștrii de externe din cele 28 de țări membre ale NATO și din Ucraina au condamnat consolidarea prezenței militare rusești în Crimeea și destabilizarea deliberată a estului Ucrainei de către Rusia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu