Deputaţii din primul Parlament al Republicii Moldova îşi vor pune din nou astăzi semnăturile pe Declaraţia de Independenţă

Embed:

Astăzi, deputaţii din primul Parlament al Republicii Moldova îşi vor pune din nou semnăturile pe Declaraţia de Independenţă. La şedinţa solemnă au fost invitaţi toţi deputaţii rămaşi în viaţă care au semnat documentul cu aproape 19 ani în urmă.

Documentul original al Declaraţiei purta 278 de semnături. În viaţă au rămas doar 229 de deputaţi care vor semna din nou textul Declaraţiei. Restul semnăturilor vor fi scanate de pe protocolul şedinţei parlamentului din 27 august 1991. Acestea vor fi confruntate cu semnăturile de pe alte documente sau cu cele de pe copia Declaraţiei, publicată în ziarul "Sfatul Ţării".

Şedinţa festivă de astăzi va începe cu citirea textului Declaraţiei de Independenţă. Declaraţia nu şi-a pierdut puterea juridică, iar restabilirea semnăturilor documentului în original, care a ars în timpul acţiunilor violente din 7 aprilie 2009, este un gest simbolic. Deputaţii din actualul Parlament, cărora le aparţine ideea semnării repetate a Declaraţiei, susţin că nu vor fi suportate cheltuieli esenţiale. Cel mai mult se va cheltui pentru arenda sălii din incinta Palatului Republicii.

Restabilirea semnăturilor Declaraţiei de independenţă nu este susţinută de către toţi parlamentarii. PCRM a catalogat această hotărâre drept o profanare. Foştii comunişti, în prezent deputaţi neafiliaţi, au declarat că în Europa nu există un asemenea precedent.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu