Deputaţii din coaliţia de guvernare au depus o sesizare la Curtea Constituţională privind organizarea alegerilor anticipate

Embed:

Alianţa Kozak vrea să afle dacă alegerile parlamentare anticipate trebuie să fie organizate în baza sistemului mixt sau a celui proporţional de vot.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, împreună cu deputatul PPDA, Alexandru Slusari, şi socialistul Vasile Bolea au depus o sesizare la Curtea Constituţională, prin care vor să afle cum vor fi organizate eventualele alegeri parlamentare anticipate, având în vedere că în august a fost modificat codul electoral, iar sistemul mixt de vot a fost anulat.

În sesizare, autorii precizează că partidele pe care le reprezintă în Parlament nu se pregătesc de alegerile anticipate, iar decizia Curţii Constituţionale este necesară pentru "asigurarea previzibilităţii procesului electoral".

Asta chiar dacă, anterior, preşedintele ţării, Igor Dodon, a lăsat să se înţeleagă că, după alegerile locale din octombrie, nu este exclus ca actuala coaliţie de guvernare să se destrame.

Amintim că precedentele alegeri parlamentare, din 24 februarie, s-au desfăşurat în baza sistemul mixt de vot. Astfel, 50 de deputaţi au fost aleşi pe liste de partid şi 51, în circumscripţii uninominale. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu