Deputaţii despre implementarea unui sistem mixt la alegerile parlamentare."Partidele vor trebui să găsească omul potrivit la locul potrivit"

Embed:

Jumătate din deputaţi ar putea fi aleşi, la următorul scrutin, direct, în circumscripţii electorale, iar jumătate - pe liste de partid. Comisia Juridică a avizat, astăzi, un proiect de lege al democraţilor, care prevede introducerea sistemului electoral mixt.

Potrivit proiectului, 51 de deputaţi din 101 vor fi aleşi pe liste de partid, iar ceilaţi 50 - în circumscripţiile uninominale, adică direct de cetăţeni. Iniţiativa democratului Vlad Plahotniuc a fost susţinută de liberal-democraţi şi de neafiliatul Sergiu Sârbu.

"Sperăm că o să ajungem la un compromis în plen, astfel încât să schimbăm sistemul electoral, pentru ca jumătate din membrii Parlamentului să fie votaţi direct de către cetăţeni, acolo în circumscripţii, ca să ştie alegătorul clar cine este, care sunt caracteristile acelui om, să aibă un dialog mult mai deschis. Aşa cum se întâmplă cu primarii şi consilierii locali", a declarat deputatul democrat Andrian Candu.

"Foarte des, cetăţenii noştri, astăzi, votând pe o listă nu cunosc cine îi reprezintă, chiar dacă noi, deputaţii, reprezentăm întreg poporul. Acum partidele vor trebui să găsească omul potrivit la locul potrivit", a menţionat deputatul PLDM Tudor Deliu.

"Este un sistem benefic folosit în foarte multe ţări", a precizat deputatul neafiliat Sergiu Sîrbu.

Liberalii au lipsit de la şedinţa Comisiei Juridice. Ulterior, ei au spus că ţara nu are nevoie, deocamdată, de un alt sistem electoral.

"Republica Moldova nu este pregătită, astăzi, pentru acest pas. Având în vedere rana deschisă care este Transnistria. Acest proiect va alimenta şi devolta corupţia politică", a afirmat deputatul PL Valeriu Munteanu.

 "Nu sunt proiectele, totul e făcut din mers. Colegi, ce facem? Unde ne grăbim? Guvernul este demis, se discută despre formarea Executivului. Nu vreţi să discutaţi, să acceptaţi", a declarat comunistul Vasilii Şova.

În Republica Moldova nu a fost folosit la niciun scrutin sistemul electoral mixt. Doar la alegerile parlamentare din 1990 s-a aplicat sistemul de vot uninominal. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu