Deputaţii care anchetează moartea lui Sorin Paciu propun suspendarea din funcţii a mai multor funcţionari

Embed:

Mai mulţi funcţionari care au participat la vânătoarea din Pădurea Domnească ar putea fi suspendaţi din funcţii. Cererea vine din partea comisiei parlamentare de anchetă pe acest caz. Mai mult, membrii comisiei vor trimite demersuri suplimentare la unele instituţii care au oferit informaţii neclare despre incident.

Comisia de anchetă a decis că vor cere suspendarea din funcţie, pe perioada anchetei, a preşedintelui Curţii de Apel, Ion Pleşca, a procurorul raionului Făleşti, Ghenadie Guriţanu, şefului de la Registru, Sergiu Răileanu şi a viceministrul Sănătăţii, Gheorghe Ţurcanu. Ei vor mai solicita să fie acceptată demisia şefului de la Moldsilva, Ion Lupu.

Deputaţii din comisia de anchetă susţin că unele din răspunsuri sunt evazive, iar altele sunt semnate de persoane care au participat la vânătoare, fapt pentru care vor fi trimise demersuri suplimentare. Ei mai dispun de informaţii că nu toate persoanele implicate în acest incident au fost nominalizate, iar după ce a fost împuşcat Sorin Paciu, vânătoarea nu a fost oprită.

Trei persoane şi-ar putea pierde funcţiile pentru participarea la vânătoarea tragică din Pădurea Domnească, iar încă una - pentru că nu şi-a anunţat superiorul despre incident.

"Vom solicita unor instituţii de stat să suspende activitatea subalternilor săi ca să nu influenţeze mersul anchetei şi să nu intimideze persoanele care urmează să dea anumite depoziţii în acest caz", a declarat preşedintele Comisiei de anchetă, Anatolie Zagorodnîi.

Membrii comisiei au examinat astăzi şi răspunsurile primite din partea mai multor instituţii. 

"De la Ministerul de Interne a venit un teanc de hârtii, de la Ministerul Sănătăţii - la fel mai multe pagini. Diferite ministere răspund diferit la una şi aceeaşi întrebare. Şi asta trezeşte mai multe întrebări", susţine membrul Comisiei de anchetă Alexandru Petkov.

Comisia a audiat şi o înregistrare a convorbirii telefonice dintre viceminsitrul Sănătăţii, Gheorghe Ţurcanu şi directorul Spitalului raional Făleşti. Această convorbire ar fi determinat cererea de suspendare a viceministrului. 

"Convorbirea pe care am audiat-o m-a convins că era cel puţin o încercare de ingerinţă din partea viceministrului şi care aparent primise indicaţii în acest sens", afirmă membrul comisiei Valeriu Munteanu.

Nu toţi membrii comisiei susţin, însă, suspendarea lui Gheorghe Ţurcanu.

"Noi nu putem vorbi despre tăinuirea de către organe de stat, inclusiv despre Ministerul Sănătăţii. După câte înţeleg eu, domnul Ţurcanu nu este obligat să raporteze ministrului despre ceea că undeva, cineva, a fost operat sau rănit. Aceasta este funcţia poliţiei", crede membrul comisiei Alexandru Stoianoglo.

Deputaţii din Comisia de anchetă vor merge mâine în rezervaţia Pădurea Domnească. Acolo vor fi audiaţi angajaţii "Moldsilva" care au participat la vânătoarea din 23 decembrie 2013. Vor avea întrebări şi faţă de unii reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră. Miercuri, vor fi audiaţi angajaţii spitalului, dar şi ai Comisariatului de poliţie din Făleşti. 

Publika.md aminteşte că nouă deputaţi se ocupă de anchetarea morţii tânărului Sorin Paciu care a fost împuşcat mortal la vânătoarea de pe 23 decembrie, din rezervaţia Pădurea Domnească.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu