Deputații au votat un proiect de lege care restricționează publicitatea alcoolului

Embed:

Publicitatea la alcool va fi restricționată. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lecură la ședința Parlamentului de astăzi. Documentul prevede interzicerea promovării producției alcoolice în instituțiile de învățământ, medico-sanitare, dar și cu implicarea minorilor. În același timp, nu se permite reclama băuturilor alcoolice la tv și radio între orele 7:00 și 22:00.

Unii deputați au menționat că această inițiativă este foarte importantă, mai ales că în țara noastră alcoolismul este o problemă socială.

"Alcoolismul în general este o problemă a Republicii Moldova, dar noi înțelegem foarte bine că nu din cauza reclamei. Este o problemă socială în Republica Moldova în primul rând alcoolismul", a spus deputatul PDM, Dumitru Diacov.

"El chiar este foarte necesar. Noi nu vrem să pătrundem în situația creată acum cu consumul alcoolului și în special în generația tânără", a afirmat depudatl PDM, Vladimir Hotineanu.

Proiectul a provocat și dispute în Parlament.

"În cantități moderate, vinul chiar și ajută, dacă vorbim de calitate", a spus deputatul grupul “Popular European”, Octavian Grama.

"N-am recomandat nimănui nici cu scop terapeutic, nici moderat, nici cât de puțin. L-am atenționat pe pacient, ai grijă să nu folosești alcool", a afirmat viceministra Sănătății, Liliana Iașan.

În același timp, Vladimir Voronin s-a pus pe glume.

"Nu puneți mâna pe grappa, pentru că eu sunt autorul și acela care a introdus grappa, producerea grappei în Republica Moldova."

Potrivit medicilor, abuzul de alcool favorizează apariția cirozelor hepatice, a cancerului, dar și malformațiilor congenitale. Potrivit statisticii, în țara noastră 200 de oameni din 100 de mii mor din cauza bolilor provocate de alcool. 40 la sută dintre cazurile de intoxicații sunt provocate de abuzul de alcool. În prezent, la evidența medicilor se află 47 de mii de alcoolici.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu