Deputaţii au votat! Municipiul Bălţi, la egal cu Chişinăul

Embed:

Municipiul Bălţi a căpătat statut de unitate teritorial-administrativă de nivelul II, la fel cum este în prezent şi Capitala ţării. Parlamentul a votat azi, în două lecturi, un proiect de lege în acest sens.

Astfel, Bălţiul are, începând de astăzi, statul egal cu cel al Chişinăului. Potrivit deputaţilor, în acest fel a fost reparată o greşeală comisă de comunişti.

„Este vorba despre corectarea unei greşeli care a fost comisă încă în anul 2001, când municipiul Bălţi a fost inclus ca unitate teritorial-admnistrativă de gradul I. Municipiul Bălţi, practic al doilea oraş din ţară, s-a pomenit într-o neconformitate în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea administraţiei publice locale. În componenţa sa mai intră alte două unităţi teritorial-admnistrative de gradul I, ceea ce este un paradox şi provoacă foarte mari dificultăţi”, a declarat deputatul PLDM Tudor Deliu.

Iniţiativa a fost susţinută şi de socialişti. „Noi vom susţine acest proiect. Este regretabil că PCRM, care făcea multă gălăgie, nu e în sală pentru a-şi susţine colegii de la Bălţi”, a spus Igor Dodon.

Deşi iniţial,liberalii au refuzat să voteze proiectul în a doua lectură, spunând că nu sunt pregătiţi, spre sfârşitul şedinţei aceştia şi-au revăzut decizia.

Publika.md aminteşte că la 26 iulie curent, aleşii locali de la Bălți au iniţiat desfăşurarea unui referendum privind extinderea autonomiei municipiului. Ulterior, Guvernul a avizat pozitiv un proiect de lege în acest sens, elaborat de către deputaţii Tudor Deliu, Anatolie Dimitriu şi Angel Agache.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu