"Deputaţii au încălcat legislaţia atunci când l-au ales pe Donciu preşedinte al CNI"

Alegerea lui Anatolie Donciu drept şef al Comisiei Naţionale de Integritate s-a făcut cu încălcarea legislaţiei, susţin unii jurişti, citaţi de Adevărul. Astfel, deputaţii ar fi făcut abstracţie de prevederea legislativă, potrivit căreia candidatura lui Donciu este incompatibilă cu această funcţie.

Astfel, punctul 7 al Regulamentului din Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate stipulează că preşedintele acesteia nu ar fi trebuit să deţină anterior "o înaltă funcţie de răspundere". Prin această noţiune, potrivit Codului Penal, se înţelege "persoana cu funcţie de răspundere, al cărei mod de numire sau alegere este reglementat de Constituţie şi de legile organice, precum şi persoanele cărora persoana cu înaltă funcţie de răspundere le-a delegat împuternicirile sale".

Anatolie Donciu a fost procuror timp de 19 ani, fiind şi prim-adjunct al procurorului-şef al Chişinăului, Ion Diacov. În 2002, după ce a plecat din Procuratură, Donciu s-a angajat la Centrul Anticorupţie, fiind vicedirector şi şef al Departamentului anchetă penală.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, este însă de altă părere. "Anatolie Donciu n-a fost vicedirector la CCCEC, a plecat de acolo în 2007. Este omul potrivit la locul potrivit. Care depolitizare? Cineva a visat ceva şi face declaraţii. Oamenii votează partidele politice şi ne încredinţează nouă puterea. Politizare înseamnă când există influenţă politică asupra unui om care deţine funcţii. Nu avem astfel de oameni. Răspunderea o purtăm în final noi în faţa alegătorilor", a precizat acesta. Acum un an, acelaşi Mihai Ghimpu declara, în Parlament, că preşedinte al CNI trebuie să fie o persoană "care n-a deţinut vreo funcţie de demnitate publică, o persoană curată ca lacrima".

Amintim că, membrii AIE nu au ales conducerea Comisiei Naționale de Integritate în sesiunea primăvară-vară a Parlamentului, pentru că nu au ajuns la un consens în privinţa unei singure candidaturi. PL nu a susţinut candidatura  Cristinei Cojocaru, reprezentantă a societății civile, propusă de PD şi PLDM.

Publika.md menţionează că, deputaţii au desemnat, săptămâna trecută, şefii SIS, CNA şi CNI. În funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Integritate a fost numit Anatolie Donciu. Comisia va verifica declaraţiile de venituri şi proprietate ale demnitarilor şi funcţionarilor publici, ale judecătorilor şi procurorilor. De asemenea, va constata dacă veniturile acestora corespund cheltuielilor pe care le fac şi va verifica dacă există conflicte de interese.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu