Deputaţii ar putea rămâne fără imunitate. Imunitatea nu va mai fi un paravan pentru aleşii certaţi cu legea

Embed:

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a înregistrat un proiect din lege care prevede anularea imunității deputaților.

Vicepreședintele democraților, Andrian Candu, a menționat că a fost inițiată colectarea semnăturilor de la legislatori, pentru modificarea Constituției în acest sens.

"Solicităm colegilor din majoritatea parlamentară ca acest proiect să se regăsească în această săptămână pe agenda Parlamentului și să începem procedura de vot. Este cazul să acționăm deja pentru modificarea Constituției ce ține de excluderea imunității deputaților", a menţionat Candu.

Mulţi moldoveni susţin propunerea democraţilor şi consideră că astfel imunitatea nu va mai fi un paravan pentru aleşii certaţi cu legea.

"Ei sunt tot aceiași cetățeni ai țării, noi îi alegem și la urmă iese că atunci când ei încalcă legea nu pot fi judecați și nu pot fi trași la răspundere ca și oricare alt om, care face acest lucru".

"Eu cred că toți cetățenii or să fie pentru și vor fi poate mai transparente toate nevoile care se fac prin parlament.”

"Nu sunt tot oameni, ca și noi? Sunt la fel aceleași drepturi, aceleași obligații față de noi. Asta că stau în parlament, nu le dă o importanță mai mare decât noi că stăm în bancă or la piață. Suntem absolut egali".

"Ei trebuie să fie ca toți oamenii, dacă au greșit și au încălcat legea- să meargă la pedeapsă. De ce ei trebuie să aibă imunitate, își fac de cap și nu răspund în fața legii".

"Un om simplu pentru orice încălcare minimă este pedepsit, dar ei numai pentru faptul că-s deputați? Mă rog! Clar că sunt desigur".

Potrivit Constituției, deputații nu pot fi reținuți, arestați sau percheziționați, fără acordul Parlamentului. Ridicarea imunităţii legislatorilor se face la solicitarea procurorului general prin votul majorităţii deputaţilor.

 

 

 

Citeşte şi: PDM, despre dezbaterile privind uninominalul: Niciun partid sau ONG nu trebuie să pretindă că îi reprezintă pe toți cetățenii sau întreaga societate civilă


Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu