Deputaţii ACUM sunt ÎMPOTRIVA investigării finanţării ILEGALE a PSRM din Rusia, aşa cum a recunoscut Igor Dodon

Embed:

Deputații ACUM nu au votat în şedinţa de Parlament crearea comisiei de anchetă privind finanțarea PSRM din Federaţia Rusă. 

"Am fost martorii unor probe ce ţin de recunoaşterea unor sume enorme de bani din străinătate. Aceste activităţi şi declaraţii se încadrează în elemente ale infracţiunilor penale. Nu pot fi neglijate. Trebuie anchetate obictiv", a menţionat vicepreşedintele PDM, Vladimir Cebotari, în cadrul şedinţei în plen.

Menţionăm că fracțiunea parlamentară a PDM a solicitat crearea Comisiei de anchetă  pentru elucidarea tuturor circumstanțelor unor posibile atentate la securitatea națională și subminarea suveranității țării prin intermediul finanțării străine a unor partide politice din Republica Moldova.

Deputații PDM au propus ca din Comisia de anchetă să facă parte toate autoritățile statului responsabile, care să audieze părţile şi persoanele implicate şi să prezente Parlamentului, în termen de 60 de zile, raportul privind elucidarea tuturor circumstanțelor unor posibile atentate la securitatea națională a Republicii Moldova.

Amintim că, postul Publika TV a intrat în posesia unei înregistrări video de la negocierile cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în care şeful statului recunoaşte că primea de la ruşi milioane de dolari pentru finanțarea PSRM.

"– Din 1 aprilie nu mai dau nimic. Îl întreb pe Kozak ieri: У меня долги там за два месяца за партию. Как дальше? El: вы входите во власть, пусть вам дают. Eu zic: что, я должен просить Плахотнюка? El: нет, я ему скажу. – Kozak?. – Da. – Mie să-mi spună? Să dau bani pentru PSRM? – Da! Pentru întreținere, zic, ну хорошо! La noi e 600 - 700 pe lună. 800 – миллион в месяц! - Nu cred! – Nu credeţi? – Ne depăşeşte plăţile noastre, pe personal, noi vorbim acum de personal, nu de campanie, pe acţiuni. – Noi am vorbit cu dvs. O să fie pentru întreținerea partidului. Încercăm să majorăm tariful de la 700 – 800 până la unu pe lună ca eu să întrețin partidul."

După dezvăluirile lui Igor Dodon privind finanţarea din exterior a PSRM, PDM a anunţat că va sesiza toate autorităţile vizate pentru a face investigaţii în ceea ce priveşte legitimitatea acestei formaţiuni. 

Totodată, recent, liderul formaţiunii "Partidul Nostru", Renato Usatîi, a declarat, în cadrul unei emisiuni de la TV 8, că liderul neformal al Partidului Socialiştilor ar deține mai multe proprietăți în Rusia, inclusiv în Crimeea ocupată de ruşi, dar și conturi de zeci de milioane de dolari în băncile din Elveția.

Legea cu privire la partidele politice interzice finanţarea acestora de către persoane fizice, cetăţeni ai Republicii Moldova, din veniturile obţinute din afara ţării. Nu pot dona bani nici cetăţenii străini, persoanele anonime, persoane juridice din străinătate, dar şi alte state şi organizaţii internaţionale. 

Şi Codul Electoral interzice finanțarea directă sau indirectă, precum şi susținerea materială sub orice formă a campaniilor electorale ale concurenților electorali de către alte state, de către întreprinderi, instituții şi organizații străine, internaționale şi mixte, precum şi de către persoanele fizice care nu sînt cetățeni ai Republicii Moldova. Aceşti bani sunt confiscaţi prin hotărârea instanței de judecată şi ajung în buget.

CITEȘTE ȘI: PROBĂ VIDEO 3: Igor Dodon spune câți bani primea, lunar, din Rusia, pentru PSRM: 600-700 de mii de dolari, până la un milion

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu