Deputații ACUM cer demisia ministrului Apărării, Victor Gaiciuc. Prezentarea moţiunii nu s-a lăsat fără incidente (VIDEO)

Embed:

Deputații ACUM cer demisia ministrului Apărării, Victor Gaiciuc. Acesta este acuzat că a elogiat mercenarii din Donbas și a susținut agresiunea rusă împotriva Ucrainei într-o declarație făcută anterior în spațiul public, sfidând integritatea teritorială a Ucrainei.

La tribuna centrală a ieşit deputatul ACUM Mihai Popşoi care a început să citească textul moţiunii. Preşedintele Parlamentului Zinaida Greceanîi l-a întrerupt, declarând că nu este nevoie să citească textul şi că trebuie doar să-i transmită moţiunea.

Deputatul ACUM însă şi-a continuat discursul, chiar dacă i-a fost închis microfonul. 

În timp ce acesta citea textul moţiunii, Zinaida Greceanîi i-a oferit cuvântul deputatului socialist Vasile Bolea, care a propus includerea pe ordinea de zi a unei chestiuni. 

Văzând că deputatul ACUM nu are de gând să plece de la tribună, Zinaida Greceanîi l-a chemat în ajutor pe şeful Direcției generale juridice a Secretariatului Parlamentului, Ion Creangă să explice cum se depune o moţiune simplă. 

"Moţiunea se depune la preşedintele şedinţei în plenul Parlamentului. Regulamentul nu prevede în mod expres dacă trebuie să fie citită de la tribună", a menţionat Ion Creangă.

Conform prevederilor art.112-115 din Regulamentul Parlamentului:

- Moţiunea simplă poate fi iniţiată de cel puţin 15 deputaţi.
- Moţiunea simplă trebuie să cuprindă motivarea şi dispozitivul. Moţiunea se depune la preşedintele şedinţei, în plenul Parlamentului. După primirea moţiunii, preşedintele şedinţei o aduce la cunoştinţa Parlamentului, care stabileşte data dezbaterii, şi dispune remiterea ei de îndată Guvernului şi distribuirea acesteia deputaţilor.
- Dezbaterea moţiunii simple va avea loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere.
- Moţiunea simplă se supune dezbaterii fiind însoţită de avizul comisiei permanente de profil. Avizarea se va face în termen de pînă la 7 zile lucrătoare de la data depunerii moţiunii.
- Moţiunile simple adoptate de Parlament se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, Partea I, şi sînt obligatorii pentru Guvern sau alte autorităţi vizate", a scris Sergiu Litvinenco, pe pagina sa de Facebook.

 

loading...

Lasă un comentariu