DEPUTAȚI UE: Alegerile parlamentare desfăşurate în Moldova au fost corecte şi transparente

Embed:

Alegerile parlamentare desfăşurate în Moldova au fost corecte şi transparente. De această părere sunt membrii delegaţiei de observatori din partea Parlamentului European, care au monitorizat scrutinul din 24 februarie.

Subiectul a fost discutat în cadrul Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului Uniunii Europene.

Prima care a luat cuvânt a fost şefa delegaţiei de observatori, Rebecca Harms. Ea a vorbit şi despre unele aspecte negative ale scrutinului.

"Noutatea bună din Moldova este că cele două delegaţii ale Parlamentului European, dar şi partenerii de la OSCE au catalogat alegerile din 24 februarie drept competitive. Ne-am creat impresia că majoritatea aspectelor democratice ale procesului electoral au fost administrate într-un mod profesionist şi transparent", a spus europarlamentarul Rebecca Harms.

Aceeaşi părere a fost împărţită şi de europarlamentarul ceh Miroslav Poche.

"Am făcut parte din delegaţia care a monitorizat alegerile şi pot spune că au fost libere şi corecte, deşi campania electorală a fost afectată de numeroase probleme", a spus europarlamentarul Miroslav Poche.

În alt context, şefa delegaţiei de observatori, Rebecca Harms a punctat că prezenţa la vot a fost redusă, dar şi faptul că moldovenii din diasporă nu au putut vota cu paşapoarte expirate.

Datele prezentate de Comisia Electorală Centrală din Moldova arată însă că doar 72 de persoane au depus contestaţii că nu li s-a permis să voteze din acest motiv. Pentru a pune punct speculaţiilor şi a dovedi că puţini dintre alegătorii de peste hotarele ţării vin la urne cu acte de identitate expirate, CEC a prezentat un raport al scrutinului prezidenţial din 2016.

Datele arată că din cei peste 138 de mii de moldovenii care au votat în afara ţării, doar 175 au avut documente nevalabile. Totuşi, în linii mari, europarlamentarii au apreciat modul în care a fost organizat scrutinul din 24 februarie.

"Vreau să felicit Guvernul pentru maniera corectă de organizare a alegerilor. Aşteptările noastre legitime vizează implementarea Acordul de Asociere şi pentru asta e nevoie de o majoritate solidă proeuropeană", a spus europarlamentarul Andri Cristea. 

"Tabloul nu este nici negru, nici alb. Cred că ar trebui să aşteptăm ce va arăta raportul final cu privire la alegeri", a spus europarlamentarul Petras Austrevicius.

Membrii Legislativului european cred că blocul comunitar trebuie să ofere mai multă susţinere Moldovei şi cetăţenilor ţării.

"Mai constructiv ar fi ca acum să ne gândim ce sprijin putem să oferim Moldovei în perioada următoare", a spus europarlamentarul Clare Moody.

"Trebuie să ne gândim cum putem juca un rol constructiv. Nu putem trece peste principiile stabilite. Trebuie să ne gândim dacă vrem să ajutăm oamenii din Moldova sau să ne gândim doar la noi."

La finalul şedinţei, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe, David McAllister, s-a arătat încrezător că Moldova va rămâne în atenţia Bruxellesului.

"Sunt convins că această ţară va ţine comitetul nostru ocupat în următoarea perioadă", a spus președintele Comisiei pentru Afaceri Externe,David Mcallister.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu