Deputata PLDM Maria Ciobanu şi mai mulţi socialişti nu susţin proiectul ce interzice propaganda rusă

Embed:

Proiectul de lege privind securizarea spaţiului informațional a fost avizat pozitiv astăzi de Comisia parlamentară pentru mass-media, iar joi sau vineri documentul ar putea fi dezbătut deja în plenul legislativului. Propunerea de a include proiectul de modificare a Codului Audiovizualului pe agenda deputaţilor a fost făcută de Partidul Democrat.

Inițiativa este susţinută şi de Partidul Popular European din Moldova.

Potrivit autorilor, scopul documentului este combaterea propagandei străine prin intermediul posturilor retransmise.

Interdicţia se referă doar la programele informative, analitice şi militare.

PDM precizează că inițiativa nu prevede închiderea unor televiziuni, ci doar eliminarea programelor de propagandă.

"Propaganda, manipulare externă atentează la securitatea naţională a Republicii Moldova, pericolul care este sesizat nu numai la noi, dar şi în Uniunea Europeană, în SUA, cel târziu, începând cu luna februarie, toate televiziunele care retransmit ştiri şi dezbateri politice străine urmează să se conformeze şi să le excludă din grilă de programe", a declarat deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

"Eu o să votez acest proiect, fiindcă într-o anumită măsură va opri şi propaganda rusă care este retransmisă. Fiindcă războiul nu se duce doar cu armă", a spus deputatul PL, Lilian Carp.

Proiectul nu a fost susţinut de deputatul PLDM Maria Ciobanu şi doi socialişti din cadrul Comisiei cultura.

"Scoateţi din Constituţia "libertatea opiniei", "libertatea presei", scoateţi tot şi încludeţi doar sintagma că este corect ceea ce spuneţi voi", a spus deputatul PSRM, Vlad Batrâncea.

Proiectul vizează posturile TV retransmise de statele care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Acest act internaţional nu a fost ratificat până acum de Federaţia Rusă.

Analiştii politici şi jurnaliştii susţin că iniţiativa este de mult aşteptată în contextul evenimentelor din regiune.

"Este un proiect de lege, o soluţie mult aşteptată. Proiectul este tardiv dar mai bine mai târziu decât niciodată. Este adoptată pe fundalul ameninţărilor ruse pentru Europa. Pentru democraţiile occidentale", a declarat editorialistul Petru bogatu.

Proiectul prevede sancţiuni de la 40 până la 70 de mii de lei. În cazul abaterilor repetate, amenda se ridică la o sută de mii de lei, iar pedeapsa cea mai aspră, aplicată de CCA, va fi retragerea licenţei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu