Deputat lituanian, INTERVIU EXCLUSIV pentru Publika: Votul mixt oferă şansa celor care au meritat încrederea oamenilor să ajungă în Parlament

Embed:
Sistemul mixt de vot oferă şansa celor care au meritat încrederea oamenilor, prin fapte concrete, să ajungă în Parlament. De această părere este deputatul lituanian Kestutis Masiulis, care a oferit, la Vilnius, un interviu în exclusivitate pentru Publika TV. Potrivit lui, decizia autorităţilor de la Chişinău de a trece la acest sistem va contribui la dezvoltarea culturii politice în ţara noastră.

În Parlamentul Lituaniei sunt 141 de deputaţi, 71 dintre ei sunt aleşi în circumscripţii uninominale, iar restul de 70 - pe liste de partid. Deputatul Kestutis Masiulis susţine că experienţa ţării sale arată că în circumscripţiile uninominale, de obicei, sunt aleşi candidaţii cunoscuţi prin activităţile lor, şi nu prin declaraţii populiste.

"De obicei, oamenii aleg un candidat care a depus mult efort pentru bunăstarea lor. De ce să nu votăm pentru o astfel de persoană? Ar putea fi şi un jurnalist cunoscut, un profesor sau un medic", a declarat Kestutis Masiulis.

Potrivit lui Masiulis, sistemul mixt de vot crează condiţii egale atât pentru reprezentanţii partidelor mari, cât şi pentru cei ai formaţiunilor mai mici.

"Acest lucru va contribui la dezvoltarea culturii politice, pentru că partidele vor trebui se ducă tratative. Eu salut aceşti paşi, pentru că, în opinia mea, există şansa să nu fie doar două grupuri sau două partide, dar mai multe", a menţionat deputatul Parlamentului Lituaniei.

De asemenea, Kestutis Masiulis consideră că eurodeputatul lituanian Petras Austrevicius critică prea dur decizia autorităţilor de la Chişinău de a trece la sistemul mixt de vot: "Când Austrevicius vă critică, el face o greşeală. Este prea dur. Eu nu pot polemiza cu Austrevicius, pentru că nu cunosc argumentele lui".

Parlamentul de la Chişinău a aprobat legea privind trecerea la sistemul electoral mixt cu votul a peste două treimi dintre deputați, după luni de dezbateri publice a proiectului. Astfel, din 101 de parlamentari, 51 urmează să fie votaţi în circumscripţii uninominale, iar 50, pe liste de partid.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu