Deputat lituanian, INTERVIU EXCLUSIV pentru Publika: Sistemul mixt, mai bun. Problemele moldovenilor vor deveni prioritare pentru deputaţi

Embed:

Problemele moldovenilor vor deveni prioritare pentru deputaţii, care vor fi aleşi în baza sistemului mixt de vot. Astfel, ei vor fi preocupaţi de situaţia din circumscripţia lor şi mai puţin de interesele partidelor. De această părere este deputatul lituanian Algis Strelciunas, care a vorbit despre avantajele votului mixt în cadrul unui interviu, acordat în exclusivitate pentru Publika TV.

Parlamentarul este la cel de-al doilea mandat, fiind ales în legislativul de la Vilnius în circumscripție uninominală. În opinia lui, experienţa ţării sale arată că sistemul mixt îi responsabilizează pe aleşii poporului.

"Sistemul mixt este mai bun, pentru că o parte din deputaţi, aleşi în Parlamentul lituanian, sunt mai aproape de oameni. Această comunicare are loc de cel puţin câteva ori pe săptămâna", a menţionat deputatul Parlamentului Lituaniei.

Oficialul susţine că introducerea votului mixt reprezintă o schimbare importantă pentru Moldova: "Alegerea voastră este foarte bună, pentru că doar aşa deputaţii se vor apropia de popor. Este un compromis, în condiţiile în care până acum aţi ales doar în baza sistemului proporţional".

Totodată, Algis Strelciunas consideră că europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius exprimă doar poziţia personală, când critică autorităţile de la Chişinău pentru trecerea la sistemul mixt de vot. Aceaste declaraţii intră însă în contradicţie cu faptul că însuşi Austrevicius a fost ales în ţara sa de trei ori în funcţia de deputat în circumscripție uninominală.

"Dacă noi vrem să lucrăm pentru oameni, atunci poziţia lui este greşită. Este o părere a unui dintre reprezentanţi şi nu poziţia oficială a Lituaniei, este părerea lui personală", a declarat Algis Strelciunas.

În Seimul Lituaniei sunt 141 de parlamentari, 71 dintre ei sunt aleşi în circumscripţii uninominale, iar restul 70 - pe listele de partid. În ţara noastră, din 101 de deputaţi, 51 urmează să fie votaţi în circumscripţii uninominale, iar 50 - pe liste de partid.

Legea privind trecerea la sistemul electoral mixt a fost adoptată cu votul a peste două treimi din deputați, după luni de dezbateri publice.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu