Deputat ACUM: Procuratura trebuie să investigheze faptul că Dodon primea ilegal bani din Rusia pentru finanţarea PSRM

Embed:

Procuratura trebuie să investigheze faptul că Igor Dodon, care este lider informal al PSRM, primea ilegal bani din Rusia pentru finanţarea formaţiunii. Declaraţia a fost făcută de deputatul blocului ACUM, Radu Marian, într-o emisiune la postrul TRT World.

"Referitor la aceste acuzații, avem nevoie de un procuror independent, care să le analizeze și să vină cu concluzii. Despre aceste presupuneri se știe de foarte mulți ani și procurorii puteau să le investigheze în trecut, dar nu au făcut-o. Este evident că un procuror independent trebuie ar trebui să investigheze aceste fapte și să vină cu acuzații, dacă e cazul", a menţionat Marian.

Declaraţia lui Radu Marin a venit drept o reacţie la afirmaţia vicepreședintelui PDM, Vlad Cebotari, că blocul ACUM a fost folosit de Dodon pentru a ajunge la putere. 

Amintim că, postul Publika TV a intrat în posesia unei înregistrări video de la negocierile cu liderul PDMVlad Plahotniuc, în care şeful statului recunoaşte că primea de la ruşi milioane de dolari pentru finanțarea PSRM.

"– Din 1 aprilie nu mai dau nimic. Îl întreb pe Kozak ieri: У меня долги там за два месяца за партию. Как дальше? El: вы входите во власть, пусть вам дают. Eu zic: что, я должен просить Плахотнюка? El: нет, я ему скажу. – Kozak?. – Da. – Mie să-mi spună? Să dau bani pentru PSRM? – Da! Pentru întreținere, zic, ну хорошо! La noi e 600 - 700 pe lună. 800 – миллион в месяц! - Nu cred! – Nu credeţi? – Ne depăşeşte plăţile noastre, pe personal, noi vorbim acum de personal, nu de campanie, pe acţiuni. – Noi am vorbit cu dvs. O să fie pentru întreținerea partidului. Încercăm să majorăm tariful de la 700 – 800 până la unu pe lună ca eu să întrețin partidul".

CITEȘTE ȘI: PROBĂ VIDEO 3: Igor Dodon spune câți bani primea, lunar, din Rusia, pentru PSRM: 600-700 de mii de dolari, până la un milion

Legea cu privire la partidele politice interzice finanţarea acestora de către persoane fizice, cetăţeni ai Republicii Moldova, din veniturile obţinute din afara ţării. Nu pot dona bani nici cetăţenii străini, persoanele anonime, persoane juridice din străinătate, dar şi alte state şi organizaţii internaţionale. 

Şi Codul Electoral interzice finanțarea directă sau indirectă, precum şi susținerea materială sub orice formă a campaniilor electorale ale concurenților electorali de către alte state, de către întreprinderi, instituții şi organizații străine, internaționale şi mixte, precum şi de către persoanele fizice care nu sînt cetățeni ai Republicii Moldova. Aceşti bani sunt confiscaţi prin hotărârea instanței de judecată şi ajung în buget.

Citeşte şi: Deputaţii ACUM sunt ÎMPOTRIVA investigării finanţării ILEGALE a PSRM din Rusia, aşa cum a recunoscut Igor Dodon

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu