Depozitul de pesticide din Cișmichioi, lichidat. Cehia acoperă cheltuielile pentru construcția unui sarcofag

Oamenii din satul Cişmichioi, Găgăuzia, pot răsufla uşuraţi. Problema depozitului de pesticide din apropierea localităţii ar putea fi rezolvată. Soluţia este construcţia unui sarcofag care să acopere teritoriul depozitului. Lucrările costă un milion de euro şi ar putea fi acoperite de Agenţia pentru Dezvoltare din Cehia. La această soluţie s-a ajuns în urma unui studiu de fezabilitate, făcut de o echipă de experţi din Cehia. 

Experţii au început cercetările în toamna anului trecut. În această perioadă, ei au preluat probe din sol şi din apele subterane, pe care le-au analizat în laboratorul din Cehia. Rezultatele studiului au arătat că depozitul care se întinde pe o suprafaţă de două hectare, are 37 de mii de metri cubi de pesticide şi sol contaminat. Potrivit specialiştilor, acest lucru nu reprezintă un pericol iminent pentru cei care locuiesc în zonă.

"Riscant ar fi dacă cineva ar trece acest gard. Altfel, toţi sunt în siguranţă. Acest poligon a fost amenjat corect",a spus managerul de proiect, Jiri Kubright.

Depozitul se află la o distanţă de 12 kilometri de satul Cişmichioi. Oamenii din localitate spun că le-a fost frică tot timpul că se vor îmbolnăvi din cauza pesticidelor şi nu le vine să creadă că problema ar putea fi soluţionată.

"Se infectează apa, tot ce este în jur. –Este pericol? –Sigur că da, este pericol. Cand este foarte cald, se simte miros de ammoniac."

"Eu cred că este pericol. Poligonul trebuie nimicit. Oamenii nu pot să construiască nimic în jur."

"Te poți îmbolnăvi de cancer. Este foarte periculos și trebuie de făcut ceva în acest sens."

Totuşi, atât experţii cehi, cât şi autorităţile de la Chişinău, sunt de părere că construirea sarcofagului este o soluţie.

"Partenerii din Cehia ne-au anunțat că sunt gata să finanțeze izolarea acestor deșeuri. Eu cred că întrebarea cu cel mai mare depozit de pesticide din fostele țări sovietice va fi închis",a spus deputatul PDM, Corneliu Dudnic.

"Realizarea acestor lucrări ar putea fi posibile pe parcursul unui sezon uscat, din primăvară până în iarnă. Considerăm că în timpul apropiat se vor găsi fonduri şi pentru a elimina aceste pesticide",a spus specialistul ANSA , Valentin Pleșca.

În ţara noastră au fost construite 37 de depozite pentru pesticide. Din anul 2000, a început lichidarea acestora, iar în prezent au mai rămas trei, dintre care două în raioanele Ungheni şi Sângerei.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu