Depozitul de muniții rusești din Transnistria este o amenințare la adresa securității Ucrainei

Depozitul de muniții rusești din satul Colbasna din Transnistria reprezintă o amenințare fundamentală în domeniul siguranței și al ecologiei pentru Ucraina și Moldova, a declarat Ministrul de externe al Ucrainei, Pavel Klimkin, la conferința de presă comună cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi.

Ministrul ucrainean a menționat că a purtat negocieri detaliate cu omologul său moldovean ”cu privire la întregul spectru al relațiilor bilaterale și al agendei noastre europene”. ”Dar accentul principal … este că avem un trecut comun, provocări comune în sensul protejării integrității și suveranității noastre teritoriale și sunt absolut sigur că există un viitor european comun”, a spus Klimkin.

”Ambele țări suferă din cauza agresiunii ruse și din cauza prezenței militare ruse. Lucrăm în mod constant pe toate platformele internaționale, precum și în contextul eliberării Transnistriei de prezența rusă. Existe primele semne pozitive, deși foarte slabe, în sensul că cel puțin de acum in Transnistria mașinile vor avea plăcuțe de înmatriculare obișnuite. Din păcate, acest lucru nu înseamnă că provocările care vin din Transnistria se vor opri, deoarece se fac tentative de destabilizare a Ucrainei de către Rusia inclusiv dinspre teritoriul Transnistriei”, a spus Klimkin.

”Vom lucra împreună pentru a elimina amenințarea reprezentata de depozitul rusesc de munitii din satul Colbasna. Este o amenințare fundamentală pentru ambele țări. Este o amenințare în domeniul securității și, în sensul prezenței trupelor rusești și al unei amenințări fundamentale pentru mediul inconjurator”, – a spus Klimkin.

Colbasna este un sat din raionul Rîbnița din Moldova, parte a republicii nerecunoscute a Transnistriei. Depozitele militare din satul Colbasna au fost înființate în anii 1940, scrie paginaderusia.ro

Începând cu anul 2000, volumul de arme și muniții ale Rusiei în Transnistria a fost de aproximativ 42.000 de tone. Din 2000 până în 2004, aproximativ 50% din arme, echipamente militare și muniții au fost îndepărtate sau distruse la fața locului. În stoc, potrivit diferitelor estimări, rămân între 19.000 și 21.500 de tone de muniții: proiectile, bombe, mine, grenade și cartuse

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu