Departamentul Clinic de Neurochirurgie al Institutului de Medicină Urgentă, dotat cu echipament medical performant pentru tratarea afecțiunilor neurochirurgicale

Embed:

Pacienții cu afecțiuni neurochirurgicale din cadrul Departamentului clinic de Neurochirurgie al IMSP Institutul de Medicină Urgentă, de  astăzi vor fi tratați cu cel mai nou și performant  echipament medical, achiziționat din fondurile alocate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și resursele interne ale instituției.

Echipamentul cuprinde un sistem integrat de navigare ghidată, o unitate ultrasonografică intraoperațională, retractor, microscop neurochirurgical și microchirurgical, destinate operațiilor craniale și spinale de performanță înaltă.

Sistemul integrat de navigare ghidată, va permite localizarea precisă a structurilor anatomice în proceduri deschise sau percutane și este indicat pentru orice afecțiune medicală. Iar microscopul microchirurgical și cel neurochirurgical, permit efectuarea intervenţiilor delicate pe creier şi coloană şi au capacitatea de a delimita cu precizie foarte mare tumora pentru a putea fi îndepărtată chirurgical.

Noul echipament are menirea de a diminua apariția complicațiilor post-operatorii, inclusiv riscul de invalidizare a pacienților și va contribui  la realizarea într-un timp foarte scurt a intervențiilor neurochirugicale și la evitarea leziunilor țesuturilor sănătoase în procesul de extracție a tumorilor.

Prezentă la evenimentul de inaugurare, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari a menționat că sănătatea populației depinde foarte mult de condițiile și de dotarea instituțiilor medicale cu echipament performant, unde medicii  își pot exercita misiunea, cea de a salva vieți.

„Încet dar sigur, realizăm  procesul de modernizare a instituțiilor medicale și dotarea cu echipamente medicale performante.  Mă bucură faptul că am identificat surse financiare să procurăm acest echipament modern destinat operațiilor craniale și spinale și care va permite realizarea celor mai complicate intervenții neochirurgicale. Ne  dorim condiții bune în toate spitalele din țară, asta ne-am propus să oferim pacienților și pentru asta vom munci foarte mult”, a declarat ministrul.

„Institutul de Medicină de Urgentă este una din instituțiile medicale cele mai importante din țară, unde pacienții vin în starea poate cea mai gravă, cu diagnosticuri complicate, unde au loc cele mai multe intervenții chirurgicale, iar acest echipament era mai mult decât necesar. Ne dorim ca toți pacienții să beneficieze de servicii medicale calitative şi folosind cele mai noi tehnologii de tratament”, a subliniat directorul IMSP Institutului de Medicină de Urgență, Mihai Ciocanu.

Departamentul clinic Neurochirurgie funcționează din anul 1977 și are drept scop soluționarea celor mai complicate cazuri de traumatisme craniocerebrale și vertebromedulare, hemoragii cerebrale, accidente vasculare celebrale hemoragice etc. Activitatea secției este bazată pe diagnosticarea și asigurarea asistenței medicale calificate pacienților de pe întreg teritoriul țării.

Șeful secției Microchirurgie, Anatolie Calistru a accentuat că aceste aparate performante sunt obligatorii în neurochirurgie unde se fac intervenţii complicate și  pe de o parte le va uşura cu mult munca, iar pe de altă parte va creşte siguranţa în momentul intervenției.

Tot astăzi, medicii  au  realizat două intervenții chirurgicale, una pentru biopsia tumorii cu folosirea neuronavigării, iar cealaltă pentru extirparea unei tumori, cu noul echipament medical.

La eveniment a mai participat  șeful Clinicii de Neurologie și Neurochirurgie, academicianul Stanislav Gropa, șeful Secției Microchirurgie a IMSP IMU, Anatolie Calistru, reprezentanții Medtronic, angajați și alți invitați.

Menționăm că, în cadrul Departamentului Clinic Neurochirurgie anual se efectuează în jur de 11.000 de intervenții chirurgicale. Achiziționarea echipamentului medical modern a costat 20 mln. de lei, dintre care 4 mln. au fost investiți din resursele interne, acumulate din serviciile contraplată,  ale IMPS IMU. Acestea au fost procurate de la compania internațională Medtronic – lider mondial în domeniul tehnologiei, serviciilor și soluțiilor medicale.

loading...

Lasă un comentariu