Denuclearizare TOTALĂ. ONU şi Japonia susţin sancţiunile împotriva Coreei de Nord

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi premierul japonez, Shinzo Abe, şi-au exprimat miercuri sprijinul pentru rămânerea în vigoare a sancţiunilor ONU împotriva Coreei de Nord pentru a determina Phenianul să ia măsuri concrete pentru renunţarea la programul său nuclear, scrie rra.ro.

În cadrul unei conferinţe de presă comune după o întrevedere la Tokyo, Antonio Guterres a declarat că ONU "sprijină pe deplin negocierile care au loc între Statele Unite ale Americii şi Coreea de Nord", având drept obiectiv "denuclearizarea totală, verificabilă şi ireversibilă" a Peninsulei Coreene.

Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au ajuns la un acord privind "denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene" la summitul istoric din iunie de la Singapore, deşi acordul a fost criticat pentru lipsa detaliilor.

"Recunoaştem că este necesar ca întreaga comunitate internaţională să menţină punerea în aplicare a sancţiunilor pe baza rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU care să conducă la acţiuni concrete din partea Coreei de Nord", a spus la rândul său şefului guvernului japonez.

Guterres a declarat anterior că ONU este gata să ofere ajutor în negocierile privind denuclearizarea Peninsulei Coreene dacă i se cere acest lucru.

Secretarul general al ONU va participa joi la o ceremonie la Nagasaki pentru comemorarea a 73 de ani de la atacul cu bombă atomica asupra oraşului din sud-vestul Japoniei, soldat cu moartea a 74 de mii de persoane.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu