Denim Day la Chişinău. Elevii de la liceul Vasile Alecsandri au demonstrat că sunt împotriva hărțuirilor sexuale

Nu există motiv şi nici scuze pentru viol. Cu acest mesaj au venit elevii mai multor licee din țară. Iar elevii de la liceul ”Vasile Alecsandri” din Capitală au organizat un flashmob prin care au vrut să îşi demonstreze solidaritatea faţă de victimele abuzurilor sexuale. Acţiunea a fost desfăşurată cu ocazia demarării campaniei de sensibilizare, "Denim Day", celebrată în mai multe colţuri ale lumii în ultima zi de miercuri a lunii aprilie.

Istoria celebrării "Zilei Blugilor" sau "Denim Day" începe în anul 1992 în Roma, când o tânără de 18 ani a fost violată de instructorul de la şcoala auto. După ce, în 1998 prima instanţă l-a declarat pe bărbat vinovat, Curtea Supremă Italiană l-a achitat. Magistraţii au motivat decizia prin faptul că tânăra purta blugi mulaţi pe corp, iată de ce bărbatul nu i-ar fi putut scoate fără ajutorul victimei.

Această hotărâre a declanșat un val de proteste, iar în 2008, Curtea Supremă Italiană şi-a revizuit hotărârea. Din acel an, în mai multe colturi ale lumii în această zi se poartă blugi de jeans.

Elevii liceului Teoretic "Vasile Alexandri" au decis să i-a parte şi ei la această campanie. Tinerii s-au luat de mâini şi au format o inimă imensă pentru a arăta că sunt alături de victimele abuzurilor.

"Nimeni nu are dreptul să ia pe cineva cu forţa şi să acţioneze împotriva voinţei sale"

"Nu există nici o scuză pentru viol. Nu îl acceptăm şi îl condamnăm şi trebuie să fie cât se poate de pedepsit cât de aspru posibil acest act"

Dascălii au decis să fie şi ei alături de elevi.

"Profesorii trebuie să fie modele în promovarea unei sau a altei activităţi sau acţiuni, iată de ce astăzi am decis să fiu solidară cu elevii liceului", a spus Daniela Vacarciuc, director.

În Moldova este pentru prima dată când este celebrată această zi. Ideea aparţine Centrului Internaţional "La Strada". Pe pagina de facebook a centrului au fost publicate o serie de fotografii unde femeile erau îmbrăcate în blugi şi ţineau în mâine mesaje care condamnă violul.

"Avem circa 12 licee care s-au implicat, avem cinci ambasade care şi-au manifestat susţinerea şi solidaritatea cu această campanie. la fel vreau să menţionez Inspectoratul General al Poliţiei cu subdiviziunile sale", a menţionat Daniela Misail-Nichitin, directoarea programe femei, "la Strada".

Reprezentanţii IGP au realizat şi un sport video în care au condamnat orice act de violenţă împotriva femeilor.ă.

"Şase din zece bărbaţi cred că dacă o femeie nu opune rezistenţă fizică atunci nu este un viol. Aceste cifre vorbesc despre percepţia greşită a societăţii privind violul. Impunând victimelor frica şi ruşinea de a vorbi prin momentele prin care au trecut ", a declarat Alexandru Pânzari, șeful Inspectoratului General al Poliției.

În anul 2017, de către poliţie, au fost înregistrate 578 de infracţiuni privind viaţa sexuală, dintre care, 296 au fost violuri, iat 125 infracţiuni au fost rapoarte sexuale cu o persoană care nu a împlinit majoratul.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu