Demonstraţie de forţă a armatei macedonene cu ocazia vizitei unor oficiali NATO la Skopje

Embed:

Demonstraţie de forţă a armatei macedonene cu ocazia vizitei unor oficiali NATO la Skopje. Reprezentanţii Alianţei Nord-Atlantice au ca misiune evaluarea gradului de pregătire al militarilor în contextul începerii negocierilor de aderare a Macedoniei la NATO.

Oficialii NATO au apreciat activitatea soldaţilor macedoneni care iau parte la misiunile Alianţei.

"După cum am spus şi mai devreme pentru noi contează ca în Macedonia, dar şi în toată această regiune să fie menţinută stabilitatea. Prezenţa noastră aici este foarte importantă pentru aprofundarea relaţiilor bilaterale", a spus reprezentantul NATO, Steven Shepro.

Ministrul macedonean al Apărării şi-a exprimat speranţa că în curând Macedonia va deveni membră a NATO.

"Ţinem foarte mult la relaţiile noastre cu NATO. În 2008, am pierdut şansa de a deveni membri NATO, dar acum reluăm aceste discuţii", a spus ministrul Apărării din Macedonia, Radmila Sekerinsk.

Macedonia trebuia să înceapă negocierile de aderare la NATO încă din 2008, însă invitaţia a fost blocată de Grecia. Disputa dintre cele două ţări a început încă din anii '90, după dezmembrarea fostei Iugoslavii.

Adoptarea numelui de Macedonia a înfuriat autorităţile de la Atena, care susţin că se face o confuzie între ţara vecină şi provincia greacă cu acelaşi nume. Din cauza acestei acestei neînţelegeri, pe parcursul anilor, autorităţile elene au blocat tentativele statului vecin de aderare la NATO şi Uniunea Europeană. Abia luna trecută, după numeroase tensiuni şi dezbateri, Parlamentul de la Skopje a votat pentru începerea procedurii de schimbare a numelui ţării. Prin urmare, la începutul anului viitor, Macedonia va fi redenumită în Republica Macedoniei de Nord.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu