Democratul Marian Lupu se va lupta în turul doi cu socialistul Igor Dodon pentru funcția de șef al statului

Embed:

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, îşi asigură detaşat un loc în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Lupta se dă acum pentru poziţia a doua. Aici, preşedintele PDM, Marian Lupu, are un avans uşor în faţa liderului partidului DA, Andrei Năstase și a liderului PAS, Maia Sandu. Acestea sunt rezultatele sondajului de opinie publică prezentat astăzi de către compania Intellect Group. 

Potrivit studiului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile prezidențiale, pentru liderul socialiştilor ar vota 33,5 la sută din participanţii la scrutin. Preşedintele PDM ar acumula 12,7 la sută din voturile moldovenilor decişi să meargă la urne.

Ambii politicieni au crescut în sondaje, iar sociologii explică tendinţa prin faptul că au avut o campanie electorală activă şi atractivă.

De cealaltă parte, Maia Sandu şi Andrei Năstase au fost preocupaţi mai mult de identificarea candidatului comun, decât de campania propriu-zisă.

"După părerea noastră, tendinţa aceasta se menţine din cauză că rămân cei mai activi candidaţi în această campanie. Au un program şi o campanie destul de activă. Ceilalţi următori candidaţi, Andrei Năstase şi Maia Sandu rămân la acelaşi nivel. Considerăm că acum în ultimul timp sunt ocupati nu de campania electorală, dar de depistarea candidatului comun", a declarat directorul Intellect Group, Ian Lisnevschi. 

Rezultatele sondajului arată că atât Maia Sandu (11,5%), cât şi Andrei Năstase îşi menţin poziţiile (12,1%), cu o diferenţă dintre ei de puțin peste un punct procentual.

Datele studiului mai arată că liderul Partidului Popular European, Iurie Leancă, ar acumula 7 la sută din voturi. Totodată, liberalul Mihai Ghimpu ar obţine 1,4 la sută din sufragii.

În actualul sondaj, la fel ca în cele anterioare, se menține tendința de creștere a intenției de vot pentru socialistul Igor Dodon și democratul Marian Lupu.

În perioada septembrie-octombrie, Igor Dodon a înregistrat o creștere de peste trei la sută. O creștere de un procent a înregistrat și Marian Lupu pentru care sunt gata să-și dea votul peste 12 la sută dintre alegători.

Asta în timp ce Andrei Năstase și Maia Sandu stagnează în sondaje. Deși anterior intenția de vot în cazul celor doi candidați era în creștere, în perioada septembrie-octombrie ei au rămas la același nivel de 12,1 și, respectiv, 11,2 la sută.

Sondajele mai arată că în perioada iulie - octombrie numărul indecișilor s-a redus cu peste șapte puncte procentuale.

O scădere a intențiilor de vot este înregistrată și în cazul Partidului Comuniștilor și al formațiunii Partidul Nostru, condusă de Renato Usatîi.

Sondajul a fost realizat în perioada 29 septembrie - 9 octombrie, pe un eșantion de 1.847 de persoane. Marja de eroare este de 2,3 %.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu