Democraţii vor să schimbe sistemul electoral din Statele Unite

Colegiul Electoral este un sistem depășit și antidemocratic care nu reflectă societatea modernă, sunt de părere Democrații, care vor să îl desființeze. O senatoare democrată a depus, marți, un proiect de lege pentru eliminarea Colegiului Electoral prevăzut în Constituția SUA în contextul în care deși Hillary Clinton a obținut mai multe voturi din partea americanilor, Donald Trump a fost ales președinte pe baza voturilor exprimate de electori, relatează News.ro, potrivit Digi24.ro.

"Acesta este singurul mandat din ţară în care poţi obţine mai multe voturi şi pierde, cu toate acestea, preşedinţia. Colegiul Electoral este un sistem depăşit şi antidemocratic care nu ne reflectă societatea modernă. El trebuie să fie schimbat imediat. Toţi americanii trebuie să aibă garanţia că voturile lor contează", a declarat Barbara Boxer, o senatoare din California.

De fapt, americanii au ales pe 8 noiembrie, stat cu stat, 538 de mari electori. În 48 dintre cele 50 de state americane, este suficient ca un candidat să obţină cu un singur vot mai mult decât adversarul său pentru a primi toţi marii electori aflaţi în joc în statul respectiv, ceea ce distruge proporţionalitatea rezultatelor.

Prin acest joc de puzzle, Donald Trump a obţinut cel puţin 290 de mari electori, în timp ce Hillary Clinton a obţinut 232.

Însă democrata a obţinut, în total, cu aproape un milion de sufragii mai mult decât republicanul, deoarece, spre exemplu, în California, scorul mare de la urne - 61% din voturile exprimate - nu i-au adus niciun alt mare elector în plus decât dacă ar fi obţinut 51% din voturi.

În 2000, democratul Al Gore a câştigat la rândul său votul popular, însă a pierdut alegerile în faţa lui George W. Bush.

Victoria lui Donald Trump a relansat, astfel, critici vechi faţă de acest sistem, prin care se cere instaurarea votului universal direct în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Peste 4,3 milioane de persoane au semnat o petiţie, pe site-ul change.org, prin care le cer celor 538 de mari electori să o aleagă pe Hillary Clinton - pe 19 decembrie -, când voturile lor vor fi numărate în mod oficial.

Însă marii electori din 26 de state sunt obligaţi, prin lege, să respecte verdictul urnelor, potrivit Arhivelor Naţionale, şi este extrem de rar ca ceilalţi mari electori „să nu se supună".

Sute de amendamente constituţionale au fost propuse de decenii, însă fără vreun rezultat.

Amendarea Constituţiei necesită acordul a două treimi din voturile Congresului şi ratificarea din partea a trei sferturi din state.

Cel de al 45-lea preşedinte american a criticat el însuşi sistemul Colegiului Electoral în 2012, când l-a catalogat drept o "catastrofă".

Însă Trump şi-a schimbat părerea marţi. Preşedintele-ales a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, că acest "Colegiu Electoral este de fapt genial, deoarece pune în joc toate statele, inclusiv pe cele mai mici. Campaniile sunt foarte diferite!".

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu