Democraţii propun să fie organizat un referendum privind denumirea limbii de stat a Republicii Moldova

Embed:

Guvernarea trebuie să-şi concentreze activitatea în realizarea agendei europene, pentru a semna şi a ratifica Acordul de Asociere, iar stabilirea limbii de stat a Republicii Moldova poate avea loc doar prin referendum. Declaraţia a fost făcută de preşedintele fracţiunii PD în Parlament, Marian Lupu, care a menţionat că doar poporul este în drept să hotărască dacă limba de stat este română sau moldovenească.

"Partidul Democrat a luat act de această decizie de ieri a Curţii Constituţionale. Este prematur să intrăm în discuţii detaliate referitor la textul deciziei şi suntem în aşteptarea textului final. La fel, mai suntem la curent că există două opinii separate exprimate de doi magistraţi ai Curţii. Din punctul de vedere al PD, cea mai indicată metodă pentru a rezolva o dată şi pentru totdeauna această întrebare este exerciţiul de referendum. Doar poporul care este suveran, care este deasupra elitei politice, poate decide. Vom discuta cu colegii din coaliţia de guvernare despre acest subiect", a spus Marian Lupu.

Preşedintele democraţilor a mai declarat că hotărârea de ieri a Curţii Constituţionale nu înseamnă că articolul 13 din Constituţia ţării a fost anulat.   

"În fond, ieri s-a stabilit că limba moldovenească şi limba română au valoare juridică egală pe teritoriul Republicii Moldova. Nimeni nu a anulat articolul 13 din Constituţie. Respectiv şi aceste prevederi rămân valabile, la fel cum sunt valabile şi cele din Declaraţia de Independenţă. La fel, vreau să atrag atenţia la sintagma 'a prevala'. Asta nu înseamnă a exclude. Această situaţie nicidecum nu lezează dreptul fundamental al oricărui cetăţean în dreptul său la autodeterminare", a precizat Marian Lupu.

Colegii democraţilor din Coaliţia de guvernământ spun că ideea organizării referendumului trebuie chibzuită bine.

"Să desfăşurăm referendum, într-un an electoral, mie mi se pare o idee hazardată. Asemenea valori, asemenea noţiuni cum ar fi limba, istoria şi alte noţiuni funfamentale nu se rezolvă prin referendum", a declarat deputatul liberal-reformator Ion Hadârcă.

Publika.md aminteşte că, ieri, Curtea Constituţională a constat că limba română şi cea moldovenească sunt identice, însă textul Declaraţiei de Independenţă, unde este menţionată limba română, prevalează în raport cu textului Constituţiei unde este menţionată limba moldovenească.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu