Democrația demagogică

Procesele democratice din Moldova sunt pline de dificultăți, contradicții și paradoxuri, majoritatea așteptărilor de "fericire democratică" au dezamăgit cetățenii.  Imperfecțiunea democrației actuale moldovenești este generată în mare parte de excesul oligarhiei, excesul demagogiei și ineficiența guvernamentală. Aceste manifestări, care, în ultimul timp, devin pronunțate sunt cauzate de consolidarea slabă a instituțiilor, dar mai cu seamă de emanciparea unor lideri politici, care-și manifestă haotic comportamentul, încercând să-și depășească anumite complexe, inconștienți de problematica interesului național. Pe parcursul independenței s-a creat un stat slab, la limita falimentării, iar guvernările care s-au perindat la putere au fost incapabile să promoveze reforme.

În democrațiile moderne partidele sunt instituțiile politice reprezentative ale diverselor categorii sociale. Partidele politice moldovenești generează o criză a reprezentării politice, determinând astfel opinia că acestea nu reprezintă în mod strict clase și categorii sociale, ci interese proprii în lupta pentru putere. Partidele din Republica Moldova nu sunt partide reale, etichetele democrat, liberal, comunist etc. nu corespund conţinutului. Criza reprezentării generează înstrăinarea partidelor, guvernelor față de cetățeni, favorizând populismul. Populismul e un fenomen politic modern, întreținut pe terenul democrației. Populismul e o îmbinare între demagogie și promisiuni de tot felul, cu scopul nedeclarat de a obține sprijin popular și voturi cât mai multe în alegeri. Populismul simulează spiritul democratic, dar în fond îl lipsește de conținut.

Populismul moldovenesc a mistificat democrația și pluralismul, mascând demagogia și promisiunile deșarte. În numele poporului, nevoilor poporului, voinței poporului, suveranității naționale, se justifică acțiunile de politică internă și externă. În general, populismul, ca formă demagogică de influențare, folosește diverse tehnici de legitimare a puterii pentru a-i spori atracția și credibilitatea, obținând susținerea cetățenilor. Promisiunile făcute de populiști nu sunt îndeplinite ulterior. Scopul câștigării puterii scuză mijloacele în lupta pentru putere, neasumându-și nicio responsabilitate față de promisiunile făcute cetățenilor. Populismul este folosit de toate partidele, fără excepție.

Partidele politice din Moldova manifestă un dogmatism intolerant; fiecare dintre ele crede că întruchipează adevărul și soluția viitorului țării, până și însăși democrația. Dogmatismul își pune pecetea pe atmosfera politică, creând tensiuni marcate de intoleranță. Acestuia i se mai suprapun prejudecățile și erorile puterii, stângăciile și slăbiciunile ei, rezultate și din criza de autoritate.

În cadrul procesului democratic moldovenesc suveranitatea poporului a fost substituită  cu suveranitatea parlamentului sau a majorității guvernante, care după alegeri a ocolit voința și chiar opțiunea alegătorilor. Adică democrația parlamentară o fost substituită cu demagogia parlamentară.

Parlamentarul moldovean este cu gândul permanent la reînnoirea mandatului, el devine meseriaș în ținerea discursurilor, care îi aduce un spor de popularitate și capital politic. Discursurile sunt pline de demagogie și de tot genul de mistificări politice cu scop de manipulare, menite să-l mențină permanent în atenția opiniei publice.

Excesul de demagogie la politicienii moldoveni compromite democrația, creând cetățenilor percepția că prea mult se vorbește și prea puțin se face. Ei, politicienii au reușit să transforme instituțiile și serviciile publice din mijloace pentru realizarea binelui societății în mijloace pentru realizarea intereselor personale, precum și ale cercurilor înguste de partid. Iată de ce ideile de democrație, parlament, libertate, egalitate, prosperitate etc. au devenit cuvinte fără sens, deoarece politicienii au uitat de interesele publice majore, regulile democrației propriu-zise și minimum de moralitate necesară într-o democrație funcțională.

Comentariul îi aparţine lui  şi a fost postat pe platforma de comentarii, bloguri şi opinii Vox.Publika.md.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu