Demnitarii şi ONG-urile din Ucraina au apreciat lupta anticorupţie din Moldova

Embed:

Lupta anticorupţie din Moldova devine un model pentru multe ţări din fostul spaţiu sovietic. Printre acestea se numără şi Ucraina, care este devansată de Chişinău la acest capitol.

Cel puţin asta susţin demnitari, funcţionari şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din ţara vecină. Potrivit lor, progresul de la noi este vizibil datorită numărului mare de dosare de corupţie iniţiate în ultimii ani. 

Centrul de combatere a corupției din Ucraina este o organizație neguvernamentală, creată acum trei ani. Din 2014, asociaţia a contribuit la demararea anchetelor în privința a 400 de funcționari ucraineni și a prevenit delapidări de o sută de milioane de euro.

Șeful ONG-ului s-a referit şi la cazul fostului premier moldovean, Vlad Filat, condamnat definitiv la nouă ani de puşcărie.

"Trei instanțe în doi ani este un rezultat bun. În cele mai multe dosare pornite de Biroul Anticorupție de la noi nici peste un an de anchetă nu avem decizia primei instanțe. Singurul indicator este închisoarea și confiscarea averii. Dacă este închis un funcționar corupt care a furat, atunci care este problema? Chiar dacă este vorba despre politică, nu văd nicio diferență. Există precedent", a comunicat șeful Centrului anticorupție din Ucraina, Vitali Şabunin.

Deputatul Radei Supreme de la Kiev, Egor Sobolev, susţine că, deşi în Ucraina sunt create noi instituţii care luptă împotriva corupţiei, dosare de rezonanţă nu există.

"Putem vorbi mult despre schimbările care au loc, însă până nu vom avea un top al funcționarilor corupţi ajunşi în puşcărie, ca în România, care este mai aproape de voi, toate sunt vorbe goale", a declarat deputatul Radei Supreme de la Kiev, Egor Sobolev.

Totuși, vicepremierul ucrainean, Ivana Climpuș-Țințadze, susține că, în ultimii trei ani, au avut loc mai multe schimbări pozitive.

Demnitarul spune că nivelul de intoleranță a corupției în societate a crescut, au loc mai multe investigații jurnalistice, iar funcționarii nu mai sunt atât de siguri că nu vor răspunde pentru fărădelegile comise.

Moldova, potrivit vicepremierului din Ucraina, a mers însă mai departe.

"Dacă instanțele emit decizii legale, bazate pe supremația legii, atunci noi doar salutăm acest lucru și sperăm că și instanțele noastre vor ajunge la acest nivel. Salutăm faptul că în Moldova există o asemenea practică. Pentru noi acesta este abia un drum pe care urmează să-l parcurgem", a afirmat vicepremierul Ucrainei, Ivana Climpuş

Întâlnirea jurnaliştilor moldoveni cu reprezentanți ai conducerii de la Kiev și organizațiilor neguvernamentale ucrainene a fost organizată de Centrul Media de Criză din ţara vecină, cu susținerea Ambasadei Statelor Unite în Moldova.

Lasă un comentariu