Delicioasă şi sănătoasă! Şase sfaturi să îți iasă pâinea de casă perfectă

Dacă vrei să faci pâinea de casă cea mai gustoasă, dar nu ești sigură că vei reuși, citește sfaturile de mai jos și nu ai cum să dai greș. Vei obține o pâine delicioasă și sănătoasă, fără conservanți și e-uri. Iar mirosul care vine din cuptor este de-a dreptul ispititor, scrie libertateapentrufemei.ro.

Alege ingrediente de calitate

Cumpără făină de calitate, albă, cu indicativul 000 sau făină specială pentru pâine, care are un procent mai ridicat de proteine și ajută aluatul să crească mai frumos. Fii atentă și la data de expirare a drojdiei, să fie cât mai proaspătă, și păstreaz-o la frigider până când o folosești.

Ține minte să nu pui sarea peste drojdie, mai bine amesteci sarea cu făina când o adaugi să faci aluatul.

Fă cald în bucătărie

Aluatul de pâine nu va crește dacă este frig în cameră. Aprinde cuptorul la foc minim și lasă bucătăria să se încălzească treptat. De asemenea, o atmosferă uscată nu ajută nici ea la dospirea pâinii. Pune un ibric cu apă pe foc, dacă ți se pare aerul din bucătărie prea uscat.

Temperatura ingredientelor, importantă pentru pâinea de casă

Nimic nu îți poate strica mai repede aluatul de pâine decât lichidele prea fierbinți sau prea reci. Apa și laptele trebuie să fie ușor călduțe, iar ouăle la temperatura camerei. Și ai grijă ca toate să fie proaspete. O pâine bună nu se face cu făină sau cu ouă vechi.

Măsoară bine cantitățile

Pâinea de casă bună nu se face din ochi. Găsește o rețetă bună și măsoară ingredientele cu exactitate. Spre final, când aluatul este aproape gata, adaugă făina cu lingura și frământă ușor. Când aluatul devine moale și pufos, dar nu se mai lipește de mâini și are o consistență ușor aerată, vei știi că este gata.

Cum știi că ai frământat destul

Dacă ți se pare că ai frământat suficient, dar nu ești sigură, rupe o bucățică de aluat de mărimea unei alune. Frământ-o puțin între degete și apoi încearcă să o întinzi cu sucitorul până devine subțire precum o petală. Dacă este elastică și nu se rupe, aluatul este bine frământat. Dar, dacă se rupe imediat, mai trebuie să continui frământarea.

Cât se lasă aluatul la crescut

În multe rețete se specifică faptul că aluatul pentru pâinea de casă este bine crescut, dacă și-a dublat cantitatea. Dar nu este o regulă generală. Cel mai bine încerci singură. Apasă cu două degete în centrul aluatului și, dacă urmele rămân adâncite, aluatul este suficient de dospit. Dacă aluatul se întinde la loc, înseamnă că trebuie să mai crească.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu