Delegaţia Ucrainei şi-a sistat activitatea de la APCE (FOTO)

Embed:

Ucraina şi Georgia au contestat decizia de restabilire a drepturilor delegației ruse în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. La scurt timp după ce a fost luată hotărârea, membrii delegaţiei ucrainene au decis să-şi sisteze activitatea de la sesiunile APCE menţionând că nu vor să stea la o masă cu ucigaşi.

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a scris pe pagina sa de Facebook că este dezamăgit şi revoltat de această hotărâre. 

Liderul de la Kiev a menţionat că săptămâna trecută a pus în discuţie acest subiect cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel. Zelenski a încercat să-i convingă pe cei doi oficiali europeni că Rusia trebuie autorizată să revină în cadrul APCE doar după ce va îndeplini toate condiţii Adunării. Preşedintele Ucrainei susţine însă că, din păcate, partenerii din blocul comunitar nu au ascultat argumentele şi au acţionat într-un mod contrar.

Un mesaj similar a venit şi din partea premierului ucrainean, Volodimir Groisman. Oficialul a scris pe Twitter că întoarcerea delegaţiei ruse la APCE reprezintă o răzbunare a agresorului şi disprețul total faţă de normele dreptului internaţional. El susţine că nu trebuie să existe loc pentru compromis.

Revoltată de decizia de a restabili drepturilor delegației ruse în cadrul APCE este şi Georgia, ale cărei regiuni, Osetia și Abhazia, se află sub ocupaţia Rusiei.

În cadrul dezbaterilor, membra delegației georgiene, Sofio Katsarava, a declarat că, în prezent, din cauza Moscovei, familii întregi din ţară sunt despărţite de sârmă ghimpată, iar drepturile fundamentale ale celor aflaţi în regiunile ocupate sunt grav încălcate. Contestaţia Georgiei şi Ucrainei va fi supusă votului mâine. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu