Delegația regiunii transnistrene BLOCHEAZĂ activitatea Comisiei Unificate de Control

În cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC) desfășurate pe 11 mai 2017 în oraşul Bender au fost abordate 9 subiecte. Aceasta a fost prezidată de delegația Federației Ruse.

În debutul şedinţei delegația Republicii Moldova a reiterat necesitatea includerii pe ordinea de zi a subiectului ce vizează demararea "măsurilor de asigurare a transparenței militare totale în Zona de Securitate, în conformitate cu prevederile Acordului din 21 iulie 1992".

În pofida faptului că propunerea dată a fost susţinută de către toate componentele Comisiei, delegaţia transnistreană într-o manieră uzuală, deviind şi recurgând la interpretări incoerente a refuzat iniţierea discuţiilor pe marginea acestei teme. 

Cu regret, constatăm că reprezentanții Tiraspolului au manifestat, de asemenea, incapacitatea de a purta un dialog în vederea soluţionării problemei legate de instalarea nelegitimă pe 05 decembrie 2012 în Sectorul Sud al Zonei de Securitate a aşa-numitului post de control, în apropierea localităţii Slobozia, precum şi postului ilegal din vecinătatea localităţii Zagornoie.

Discuţiile pe marginea acestui subiect şi a altor probleme de actualitate vor continua şi la următoarea şedinţă a CUC care se va desfăşura pe 18 mai curent.

Delegația Republicii Moldova în CUC califică poziția componentei de la Tiraspol drept inadmisibilă în raport cu formatul și mecanismul existent al misiunii de pacificare, deoarece aceasta contribuie la blocarea activităţii CUC.

În context, atragem atenția că provocările și instituirea premeditată a unor situaţii de criză în activitatea Comisiei, Comandamentului Militar Întrunit și Forțelor Mixte de Pacificare duc la destabilizarea situaţiei atât în Zona de Securitate cât şi în regiune.  

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu