Delegația moldovenească a participat la Conferința internațională privind combaterea antisemitismului

La 29 ianuarie curent, la Roma, a avut loc o Conferință internațională cu privire la responsabilitatea statelor, instituțiilor și persoanelor în luptă împotriva antisemitismului, organizată sub egida Președinției Italiei la OSCE, la care a participat și o delegație din Republica Moldova condusă de către Ion Stăvilă, Ambasador cu misiuni speciale din cadrul MAEIE.

În cadrul Conferinței au fost abordate diverse aspecte legate de pericolele și amenințările pe care le reprezintă antisemitismul, xenofobia și alte forme de discriminare pentru pacea civică și securitatea internațională, fiind, totodată, subliniată importanța consolidării cooperării dintre state și organizații în lupta împotriva tuturor formelor de manifestare a urii și intoleranței.

O atenție aparte a fost atribuită dezvăluirii responsabilităților care le revin parlamentarilor și funcționarilor publici, lucrătorilor din sistemul educațional, instituțiilor religioase, organizațiilor non-guvernamentale, Internetului, sportului, precum și fiecărui individ în parte pentru combaterea acestui flagel. Participanții la dezbateri au pledat, îndeosebi, pentru promovarea memoriei Holocaustului prin intermediul sistemului educațional, culturii, legislației, adoptării definiției de lucru a antisemitismului etc.

În concluzie, s-a convenit ca discuțiile pe această temă să fie continuate pe platforma OSCE, inclusiv în cadrul unei conferințe similare care ar putea fi organizată în anul viitor de către Președinția slovacă a OSCE.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu