Delegația APCE venită în Ucraina să monitorizeze campania pentru alegerile parlamentare și-a încetat activitatea și a părăsit de urgență țara vecină

Embed:

Delegația APCE care a venit în Ucraina să monitorizeze campania pentru alegerile parlamentare din 21 iulie și-a încetat activitatea și a părăsit de urgență țara vecină. Asta după ce speakerul Radei de la Kiev, Andrii Parubii, a trimis o scrisoare la APCE prin care a informat că Ucraina își retrage invitația pentru observatorii acestei organizaţii.

Autoritățile ucrainene sunt dezamăgite de decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de a-i întoarce dreptul de vot Rusiei fără a impune anumite condiționalități și au declarat în repetate rânduri că și-au pierdut încrederea în această instituție.

Mai mult, Comitetul pentru relații externe din Rada de la Kiev i-a cerut legislativului țării vecine să nu mai trimită delegații la ședințele Adunării. În urma votului de săptămâna trecută din plenul APCE, parlamentarul ucrainean Aleksei Gonciarenko și-a criticat deschis colegii. Acesta a declarat că democrația și drepturile omului au fost scoase de vânzare.”Dragi colegi, astăzi este zi de târg. Și mai e și ofertă: toate valorile noastre pentru 77 de milioane de dolari. Democrația este vândută cu 25 de milioane. Cu același preț sunt vândute și drepturile omului sau litera legii. Sunt sume bunișoare”, a declarat Aleksei Gonciarenko, deputat în Rada ucraineană ENG.Gonciarenko i-a avertizat pe delegații care au votat în favoarea Rusiei că au pierdut milioane de inimi cu acest gest. Mai concret, în APCE și-au pierdut încrederea, potrivit lui, ucrainenii, estonienii, letonii, lituanienii, georgienii și britanicii.

El a mai criticat și pretextul invocat de cei care au luat această decizie, şi anume: apărarea poporului rus. După aceeași logică, a mai declarat Gonciarenko, delegații ar trebui să-l invite și pe Bashar Al Asad, liderul autoritar al Siriei, să facă parte din APCE.

 

”Știm ce aduceți voi: Noviciok ca să otrăviți, rachete Buk ca să doborâți avioane și lansatoare de rachete GRAD ca să distrugeți. Și când data viitoare Putin va mai ucide pe cineva, să știți, dragi colegi, că veți avea mâinile pătate de sânge”, a declarat a declarat Aleksei Gonciarenko, deputat în Rada ucraineană ENG.118 delegați, printre care și deputatul PPDA Andrei Năstase și socialistul Vlad Batrîncea au votat în favoarea rezoluției. Colegul lor de alianţă, Mihai Popşoi de la PAS, a votat însă împotrivă. Decizia a fost contestată de Georgia şi Ucraina, dar fără rezultat.

Federaţia Rusă a fost lipsită de dreptul de vot în cadrul instituției europene, în 2014, după anexarea Crimeei. Moscova nu a mai plătit contribuții la bugetul Consiliului Europei din 2017.

Lasă un comentariu