Defrişările ILEGALE iau amploare. În municipiul Bălţi au fost înregistrate cinci cazuri

Embed:

Defrişările ilegale iau amploare în prag de iarnă, în special în pădurile şi fâşiile forestiere din gestiunea primăriilor. În ultimele săptămâni, doar în municipiul Bălţi au fost înregistrate cinci cazuri de tăieri ilicite. Pentru a contracara acest fenomen, poliţiştii împreună cu ecologiştii efectuează razii pe timp de noapte, atunci când au loc cele mai multe defrişări.

În ultimele trei luni, în pădurile din gestiunea Primăriei Bălţi au fost tăiaţi legal peste 20 de copaci.

Recent din acestă fâşie forestieră pe o distanţă de 200 de metri au fost tăiaţi ilegal şase arbori cu diametrul de aproximativ 30 de centimetri. Ecologiştii urmează să stabilească care este suma pagubei.

Localnicii susţin că făptaşii ar recurge la asemenea acţiuni, pentru că nu au cu ce să se încălzească pe timp de iarnă:

„Oamenii trebuie cumva să se încălzească, doar nu vor îngheţa în propriile case. Sunt nevoiţi să fure, ei nu au bani ca să cumpere lemne de foc”.

Asta a fost înainte de ploi. Cred că acum trei săptămâni. Cum o dat frigurile îi trebuia cuiva de foc”.

Oamenii spun că reacţia autorităţile întârzie să apară, chiar dacă Întreprinderea municipală "Spaţii Verzi" a fost sesizată despre ilegalităţile comise:

"Iată, acolo tăiau copaci şi eu am auzit. Am sunat la Întreprinderea muncipală "Spaţii Verzi", dar ei mi-au zis să merg să văd dacă cei care tăiau au permis, deşi acesta nu e lucrul meu".

Responsabilii de la "Spaţii Verzi" nu au fost de găsit pentru a comenta situaţia. Ecologiştii susţin însă că odată cu mărirea numărului de tăieri ilicite vor intensifica şi controalele.

„Vom intensifica raziile antibraconaj şi tăiere ilicită anume pe perioada sezonului rece. Decoarece acum avem cele mai multe cazuri de defrişase. Din păcate cazuri ca aceşti contravenienţi să fie prinşi în flagrant sunt minime. În mare măsură ele se petrec pe timp de noapte”, a declarat şeful adjunct al Inspecţiei Ecologice Bălţi, Igor Lazarev.

Amenda pentru tăierile ilegale de arbori ajung până la 10.000 de lei. 

De la începutul acestui an şi până în luna septembrie pe teritoriul ţării au fost înregistrate 330 de cazuri de defrişări ilegale. Suma prejudiciului a ajuns la 234.000 de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu