DEFECŢIUNEA, DIN VINA RUŞILOR. Lansarea ratată a rachetei Soyuz a fost provocată de o eroare de montaj

Embed:

Defecţiunea rachetei Soyuz în timpul lansării din 11 octombrie a fost provocată de o eroare de montaj pe cosmodromul din Baikonur, scrie ziarul Kommersant. Autorităţile ruse vorbeau, iniţial, de sabotaj şi au acuzat Ucraina că ar fi de vină pentru o eroare de producţie a unui sistem electronic de comandă a rachetei. 

Specialiştii au descoperit că defecţiunea a apărut din cauza instalării greşite a rezervoarelor celei de-a doua trepte a rachetei. Acum o săptămână, Soyuz a suferit un accident în timpul lansării, iar naveta spaţială pe care o transporta şi care avea la bord două persoane a aterizat de urgenţă. Nu e primul incident în care sunt implicate vehiculele spaţiale ruseşti: luna trecută, un modul de pe Staţia Spaţială Internaţională s-a depresurizat. Deşi iniţial Roskosmos a anunţat că incidentul a fost provocat de coliziunea cu un meteorit, ancheta a descoperit că de vină a fost o avarie neraportată. Un tehnician rus a folosit lipici pentru a ascunde o fisură provocată din greşeală.

Mai grav e că nu a anunţat incidentul înainte de lansare, iar modulul a fost trimis în spaţiu, unde s-a depresurizat, ceea ce a pus în pericol vieţile astronauţilor. NASA a anunţat deja că de anul viitor va renunţa la serviciile Roskosmos pentru transportarea astronauţilor şi a echipamentelor tehnice pe Staţia Spaţială Internaţională.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu