DECRET! Armata siriană anunță încetarea focului timp de 72 de ore pe întreg teritoriul țării

Armata siriană a decretat miercuri o încetare a focului timp de 72 de ore pe întreg teritoriul țării aflată în război, un anunț care coincide cu sărbătoarea Eid al-Fitr, care marchează sfârșitul Ramadanului, relatează Agerpres.

"Un 'regim de calm' va fi aplicat pe întreg teritoriul Republicii Arabe Siriene pentru o perioadă de 72 de ore începând din 6 iulie de la ora locală 01:00 (22:00 GMT) până pe 8 iulie la miezul nopții", se precizează într-un comunicat al armatei publicat de mass-media oficială siriană.

Guvernul sirian folosește termenul "regim de calm" pentru a se referi la o încetare temporară a focului, notează Reuters.

Textul nu precizează însă dacă încetarea focului îi exclude sau nu pe jihadiștii grupării Stat Islamic (SI) și Frontul Al-Nosra, ramura siriană a Al-Qaida.

Pe 27 februarie, un acord de încetare a ostilităților, intermediat de SUA și Rusia, a intrat în vigoare în Siria, cu excepția regiunilor controlate de jihadiști. Acordul, menit să faciliteze negocierile între regim și forțele de opoziție pentru a se pune capăt unui război civil de peste cinci ani, a fost însă de nenumărate ori încălcat de părțile aflate în conflict.

Armistițiul a inclus numeroase miliții ale opoziției, însă nu și gruparea Stat Islamic și Frontul Al-Nosra.

De atunci, armata siriană și cea rusă, care sprijină regimul președintelui sirian Bashar al-Assad, au anunțat un număr de armistiții locale temporare în zonele cu lupte intense, de exemplu în orașul Alep sau în apropierea capitalei Damasc. Cu toate acestea, loviturile aeriene și luptele au continuat în pofida declarațiilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu