Declaraţiile premierului Pavel Filip şi ale preşedintelui PE Martin Schulz, după întrevedere

Embed:

Premierul Pavel Filip are și astăzi o zi plină de întrevederi pe agenda programului vizitei sale oficiale la Bruxelles. Oficialul de la Chişinău s-a întâlnit cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. 

Preşedintele PE, Martin Schulz a apreciat progresele înregistrate de Guvernul Filip, de la ultima întâlnire pe care a avut-o cu oficialii de la Chişinău în luna martie. Mai mult decât atât, Schulz a menţionat că cooperarea dintre Moldova şi UE este de mare interes pentru ambii parteneri. 

"Aş vrea să-i mulţumesc prim-ministrului Filip pentru discuţiile foarte prietenoase. L-am asigurat pe domnul premier că ţara dlui rămâne un partener central pentru UE aşa şi cum a fost şi până acum. Am vorbit cu premierul Pavel Filip despre situaţia din Republica Moldova după alegerile prezidenţiale, despre situaţia geopolitică din regiune, dar şi despre situaţia Uniunii Europene. Este clar că Uniunea Europeană are nevoie de stabilitate la fel cum şi Republica Moldova are nevoie de stabilitate. De aceea, am vorbit foarte intens despre situaţia din Uniunea Europeană.  Nu are nici un sens ca UE să facă recomandări partenerilor săi să meargă în direcţia stabilităţii, când noi înşine avem elemente de nestabilitate şi nu ar fi corect să facem aşa ceva. După Brexit este cu atât mai important ca UE să fie stabilă, iar situaţia să fie una cât se poate de stabilă.  Am discutat despre întreaga paletă a sarcinilor comune pe care le avem, despre reformele interne, despre priorităţile guvernului la care în momentul de faţă lucrează Guvernul din Moldova. Şi mă bucur foarte mult să constat că de la întâlnirea din martie, s-au făcut eforturi foarte mari de către acest guvern.

Am mai discutat şi despre proiectul nostru de cooperare şi de democraţie pe care îl avem între Parlamentul European şi Parlamentul Moldovei şi am subliniat că această cooperare este de mare interes pentru ambii parteneri. Avem aceste programe şi cu alţi parteneri şi funcţionează foarte bine şi am fost amândoi de acord că într-adevăr merită să continăm în acest sens", a declaraat preşedintele PE, MartinSchulz. 

După întrevedere, premierul Filip a declarat că "anume Parlamentul European a fost acea instituţie care a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova ceea ce reprezintă o încurajare extrem de importantă pentru eforturile noastre pe calea integrării europene".

"O deosebită plăcere să ne revedem cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Îi mulţumesc pentru discuţia cordială pe care am avut-o. Încurajarea şi susţinerea PE sunt deosebit de importante pentru noi. Am constatat schimbările din luna martie şi până acum. Atunci eram preocupaţi de reluarea reformelor pentru ca să recapătăm încrederea partenerilor de dezvoltare şi a cetăţenilor. Am venit cu veşti bune, deoarece RM a reuşit să semneze un acord cu FMI, un obiectiv foarte important pentru noi care reprezintă de fapt şi un certificat de încredere şi ne oferă posibilitatea să deblocăm finanţările atât din partea UE cât şi Băncii Mondiale.

Misiunea pe care ne-am asumat-o nu este una uşoară. reiterez că atât Guvernul cât şi colegii din Parlament suntem determinaţi să continuăm realizarea obligaţiilor care reies din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. L-am asigurat pe domnul preşedinte Schulz că şi după alegerea preşedintelui în Republica Moldova, Guvernul şi majoritatea Parlamentară rămâne determinată pe parcursul european.

Apreciem foarte mult că Republica Moldova şi în 2016 rămâne inclusă în listă ţărilor priortate a progamului Parlamentului European, suportul PE care oferă sprijin democratic şi ne permite să îmbunătăţim actuala formulă de colaborare Guvern-Parlament, precum şi să eficientizăm mecanismele de implicare a societăţii civile în procesul de implementare a Acordului de Asociere.

Întrevererea de azi a fost o bună ocazie pentru a-i mulţumi domnului preşedinte Schulz personal pentru susţinerea acordată Republicii Moldova în calitate de preşedinte al Parlamentului European. Anume PE a fost acea instituţie care a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova ceea ce reprezintă o încurajare extrem de importantă pentru eforturile noastre pe calea integrării europene", a spus premierul Pavel Filip. 

Aş vrea să-i mulţumesc prim-ministrului Filip pentru discuţiile foarte prietenoase. L-am asigurat pe domnul premier că ţara dlui rămâne un partener central pentru UE aşa şi cum a fost şi până acum. Am vorbit cu premierul Pavel Filip despre situaţia din Republica Moldova după alegerile prezidenţiale, despre situaţia geopolitică din regiune, dar şi despre situaţia Uniunii Europene. Este clar că Uniunea Europeană are nevoie de stabilitate la fel cum şi Republica Moldova are nevoie de stabilitate.  De aceea, am vorbit foarte intens despre situaţia din Uniunea Europeană. Nu are nici un sens ca UE să facă recomandări partenerilor săi să meargă în direcţia stabilităţii, când noi înşine avem elemente de nestabilitate şi nu ar fi corect să facem aşa ceva. După Brexit este cu atât mai important ca UE să fie stabilă, iar situaţia să fie una cât se poate de stabilă. Am discutat despre întreaga paletă a sarcinilor comune pe care le avem, despre reformele interne, despre priorităţile guvernului la car eîn momentul de faţă lucrează Guvernul din Moldova. Şi mă bucur foarte mult să constat că de la întâlnirea din martie, s-au făcut eforturi foarte mari de către acest guvern. 
Am mai discutat şi despre proiectul nostru de cooperare şi de democraţie pe care îl avem între Parlamentul European şi Parlamentul Moldovei şi am subliniat că această cooperare este de mare interes pentru ambii parteneri. Avem aceste programe şi cu alţi parteneri şi funcţionează foarte bine şi am fost amândoi de acord că într-adevăr merită să continăm în acest sens. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu