Declaraţiile politice ale Patriarhului rus au provocat reacţii în presa de la Chişinău

Embed:

„Ne rugăm ca orientarea politică a Republicii Moldova să ajute la păstrarea unităţii Sfintei Rusii”. Declaraţia aparţine Patriarhului Rusiei, Kiril, şi a trezit anul trecut numeroase reacţii în presa de la Chişinău.

Comentatorii politici apreciază vizitele capului bisericii ruse, efectuate în ţările din spaţiul CSI, drept o dorinţă a Rusiei de a-şi menţine influenţa în aceste state. Iar un rol important în acest sens îi revine Patriarhului Kiril. Imediat după înscăunare, în 2009, Patriarhul Kiril a efectuat o vizită în Ucraina. Mai mulţi observatori au catalogat acea vizită drept una cu un evident substrat politic. Potrivit experţilor, Patriarhul Kiril s-a comportat asemenea unui politician, şi nu ca un lider religios, şi a dorit astfel să marcheze sferă de influenţă a Rusiei. 

După întâlnirea cu deputatul Parlamentului European, Tatiana Jdanok, Patriarhul Kiril a declarat că "acordă o importanţă deosebită cooperării Bisericii Ortodoxe Ruse cu forţele politice din Europa". 

Patriarhul regretă prăbuşirea Uniunii Sovietice. Într-unul din discursurile sale, el a numit Uniunea Sovietică o ţară măreaţă, "care s-a prăbuşit în câteva zile din cauza distrugerii rădăcinilor spirituale, culturale şi istorice ale naţiunilor". 

În conformitate cu un acord, încheiat recent cu partidul de guvernământ, "Rusia Unită", Patriarhul Kiril are dreptul de a revizui şi a propune modificări la oricare proiect de lege propus spre examinare în Duma de Stat. Mass-media rusă a scris despre faptul că tandemul Medvedev-Putin ar putea deveni un triumvirat, prin asocierea la actul guvernării a Patriarhului Kiril. Analiştii consideră această ipoteză ireală, însă subliniază faptul că influenţa lui Kiril va creşte. 

Cu puţin timp înainte de vizita în Republica Moldova a Patrirhului Kiril, Patriarhia Rusiei a lansat o versiune în limba română a site-ului Bisericii Ortodoxe Ruse. Pe site este indicată limba moldovenească. Totodată, la Chişinău au fost editate în limba română 50 de mii de exemplare ale cărţii semnate de patriarh - "Libertatea şi responsabilitatea în căutarea armoniei".

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu