Declaraţiile lui Vitalie Proca, la comanda lui Usatîi. Persoanele menţionate în interviu vin cu DEZMINŢIRI

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, nu va comenta declaraţiile false, făcute de un killer condamnat la 21 de ani de puşcărie. Despre asta a anunţat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, după ce la televiziunea penalului fugar Victor Țopa, Jurnal TV, a apărut un interviu cu criminalul Vitalie Proca.

CITEŞTE ŞI: Vitalie Gămurari: PDM și Vlad Plahotniuc nu comentează declarațiile false făcute de o persoană condamnată, din pușcărie

Puşcăriaşul l-a acuzat pe Plahotniuc că ar fi comandat omorul bancherului rus, Gherman Gorbunţov.

"Doar pot să spun că lucrăm acum asupra instituirii unui grup de avocaţi care vor urmări tot ce ţine de activitate legală atât în România, cât şi în Republica Moldova în rezultatul acestui show care a avut loc, la care am fost martori într-o ţara care este membru a Uniunii Europene, deci apar mai multe întrebări din punct de vedere juridic, rest – politic şi de alt gen", a spus purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari. 

CITEŞTE ŞI: Vitalie Busuioc: Declaraţiile făcute de killerul Proca nu pot fi folosite în dosar. Probele demonstrează că a fost plătit de Usatîi

Potrivit procurorului pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Vitalie Busuioc, declaraţiile făcute de killerul Proca nu pot fi folosite în dosar, deoarece oamenii legii au probe care demonstrează că Renato Usatîi l-a plătit pe Proca pentru a face declaraţii false.

"Noi luăm în considerație toată informația apărută în spațiul public doar în cazul în care pot fi stabilite elemente noi sau ele corespund probelor. Dar dacă ele nu corespund probelor și urmăresc anumite interese care au fost de către noi deconspirate prin probe și martorii ne vorbesc despre ele, sigur că noi o să continuăm investigațiile într-un mod obiectiv sub toate aspectele", a declarat procurorul Vitalie Busuioc. 

CITEŞTE ŞI: Gherman Gorbunțov îl acuză pe Renato Usatîi că a plătit declarațiile false ale killerului Vitalie Proca: Usatîi e cel care a comandat asasinarea mea (VIDEO) 

După declaraţiile făcute de killerul Proca, nu a întârziat să vină cu o reacţie şi bancherul rus, Gherman Gorbunțov. Omul de afaceri susţine că este vorba de un spectacol organizat de Renato Usatîi, cel care, potrivit bancherului, a şi comandat asasinarea eşuată.

"Ce pot să spun? Proca este omul care lucrează pentru clientul său. Acum, din păcate, nu are pistol şi poate spune ceva doar pentru bani. Cred că este o altă istorie plătită. Cred că Proca îşi iubeşte foarte mult familia şi i-au promis că familiei îi vor da bani şi, probabil, i-au dat", a declarat bancherul Gherman Gorbunţov. 

Gorbunţov susţine că, spre deosebire de Usatîi, Vlad Plahotniuc nu avea motive să-i dorească moartea.

"Sincer, aproape că nu îl cunosc. Ştiu doar că este un băiat puternic, un businessman bun. Ne-am întâlnit de câteva ori, dar nu am avut despre ce vorbi. Cum pot să iau în serios? Această istorie poate fi interpretată în orice fel, însă fără succes. Nu ştiu cu ce am putut să îl supăr pe domnul Plahotniuc", a spus bancherul Gherman Gorbunţov.  

Şi alte persoane despre care vorbeşte Proca în interviu vin cu dezminţiri. Avocatul bancherului susţine că nu s-a întâlnit cu Proca pentru a-i oferi bani de la Gorbunţov.

"Este o aberaţie. Nu m-am întâlnit cu nimeni. A fost o femeie brunetă, soacra, din câte ştiu. Ea a încercat să vorbească cu presa. Noi i-am propus să aducă material genetic. El a avut un avocat rus cu care m-am întâlnit, care a venit împreună cu soacra", a declarat avocatul bancherului.

CITEŞTE ŞI: Avocatul Radu Cijicenco susţine că l-a vizitat pe killerul Proca la solicitarea soacrei acestuia, dar nu la recomandarea lui Vlad Plahotniuc

Iar avocatul Radu Cijicenco afirmă că, într-adevăr, l-a vizitat pe Vitalie Proca, dar la solicitarea soacrei acestuia și nu l-a recomandarea liderului democraților. Venera Gasparean l-a rugat să aibă o întâlnire cu ginerele său în închisoarea din România, pentru a lua un text pe care să-l aducă la Chişinău.

"Le-am sugerat că poate mai bine ar fi să o facă asta printr-o plângere adresată organelor de drept a Republicii Moldova şi, respectiv, tot pe o foaie albă am făcut draftul unei plângeri către Procuratura Generală. Scrisoare sau draft care a rămas la dumnealui", a spus avocatul Radu Cijecenco. 

Cijicenco mai spune că nu i-a transmis niciun ban lui Proca.

"Faptul care m-a determinat pe mine să întrerup oricare relaţie de asistenţă sau contractuală cu familia Gasparean, asta a fost discuţia avută cu domnul Proca, care îmi spunea mie că pentru faptul primirii anumitor sume de bani, acesta ar fi gata să cheme presa şi să facă oricare declaraţii, care l-ar interesa pe interlocutorul său. A fost numită o sumă de cinci sute de mii de euro, din suma de 600, aşa cum îmi aduc aminte, graţie faptului că din cuvintele acestuia 100 de mii, el a primit deja. Mi-am făcut concluzia atunci la moment, că de la reprezentanţii lui Renato Usatâi", a declarat avocatul Radu Cijecenco.

Şi şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei neagă că ar fi făcut parte din grupul de procurori, care ar fi fost în România, pentru a avea o întrevedere cu killerul.

"Proca a minţit şi era vizibil că era pregătit de cineva şi pus la cale să vocifereze familia Cavcaliuc . Vreau să afirm cu toată responsabilitatea că eu nu am fost printre cei trei procurori la Proca, nu am făcut în aceea perioadă în România, în Jilava şi nu am făcut parte din grupul din anchetă, care a mers la el să-l viziteze", a declarat şeful-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc. 

Vitalie Proca a fost condamnat la 21 de ani de închisoare în România, pentru că a încercat să-l asasineze pe un tânăr, pe care l-a confundat cu un lider al lumii interlope.

Mai înainte însă, tot el a mai comis o tentativă de omor, la Londra, asupra bancherului rus, Gherman Gorbunțov. În acest caz, în data de 16 octombrie 2016, procurorii de la Chişinău au pornit un dosar penal.

În cadrul anchetei s-a stabilit că cel care a comandat crima este penalul Renato Usatîi. Acest fapt a fost confirmat şi de organizatorul crimei, Ion Druţă, alias Vanea Pisateli.

Potrivit anchetei, killerul urma să primească de la Usatîi 600 de mii de dolari, pentru a-l determina să depună mărturii false cu privire la persoana care a comandat asasinarea. Acest fapt a fost confirmat ulterior şi de Vania Pisateli jurnaliştilor de la Zeppelin.

"- Adresa lui Gorbunțov din Anglia cine v-a dat-o? – Renato, prin cumătrul Ghena. – Asta în ce an s-a întâmplat? – În 2001, toamna, înainte de Anul Nou, ceva de genul acesta, sau după Anul nou, ceva de genul acesta", a declarat Ion Druţă. 

Ulterior, Usatîi a recunoscut că a transmis banii.

"Banii i-am transmis eu și confirm acest fapt", a recunoscut Usatîi. 

CITEŞTE ŞI: Ziaristul român George Damian: Interviul lui Vitalie Proca va fi folosit drept măciucă politică la Chișinău

Interviul lui Proca nu este deloc credibil, a scris editorialistul român, George Damian pe portalul moldnova.eu.

Jurnalistul de peste Prut susține că Proca a jucat un rol învățat din timp în fața camerei de luat vederi a Jurnal TV.

Precizăm că imediat după prezentarea interviului cu ucigașul Proca, prin skype a intervenit Renato Usatîi, care a continuat atacurile la adresa liderului PDM.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu