"Declaraţiile lui Rogozin reprezintă O AMENINŢARE nepermisă la adresa unui stat suveran"

Declaraţiile făcute de vicepremierul rus Drmitri Rogozin sunt o ameninţare nepermisă la adresa unui stat suveran, independent şi neutru. Aşa califică fostul ministru de Externe al României Teodor Baconschi declaraţiile făcute de Dmitri Rogozin, prin care susţine că decizia Moldovei de a deveni membru asociat al UE va determina revizuirea acordurilor cu Rusia şi va complica procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. 

"Domnul Rogozin are o solidă reputaţie în materie de afirmaţii excesive. Dosarul său ca fost ambasador NATO, debordează de aserţiuni hiperbolice. Aş lua deci afirmaţiile sale "cum grano salis". Chiar şi aşa, ele reprezintă însă o ameninţare nepermisă la adresa unui stat suveran, independent şi neutru. Republica Moldova are dreptul inatacabil de a încheia orice acorduri doreşte, mai ales cele de tipul Acordurilor de Asociere şi Acordurilor Aprofundate de Liber Schimb", consideră Teodor Baconschi, informează Revista22.ro.

De asemenea, fostul ministru de Externe al României se întreabă dacă această declaraţie reprezintă un boicot al Rusiei în dialogul instituţionalizat cu UE. "Parafarea Acordului de Asociere, la Vilnius, este o etapă fundamentală pentru reformele angajate şi viitorul natural al Republicii Moldova. Perspectiva europeană a Republicii Moldova este şansa istorica a unei intregi generaţii. Pe de altă parte, mă întreb: este ameninţarea preferată de dl. Rogozin şi semnul că Federaţia Rusă va boicota propriul său dialog institutionalizat cu UE? Este UE un partener al Republicii Moldova şi un adversar al Moscovei?", se întreabă Baconschi. 

Într-un final, fostul oficial de la Bucureşti spune că România oferă Moldovei susţinere, în facilitarea dialogului cu UE, dar nu dă lecţii Chişinăului.

Publika.md aminteşte că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a venit, astăzi, în vizită în Moldova şi a dat de înţeles Chişinăului că vine iarna şi am putea îngheţa de frig. De asemenea, el a menţionat că, în parcursul său european, Moldova nu trebuie să uite de Transnistria, căci ar putea să o piardă. În replică, premierul Iurie Leancă a spus că declaraţiile făcute de Moldova la Bruxelles sunt aceleaşi ca şi la Moscova. "Nu avem ce ascunde", a precizat premierul. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu