Declaraţiile de avere a 400 de judecători au fost verificate. Ce nereguli au depistat inspectorii ANI

Declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2018 a circa 400 de judecători au fost verificate de Autoritatea Națională de Integritate. Inspectorii au analizat dacă aceștia și-au depus declarațiile în termen și dacă au respectat cerințele de formă și conținut.

În rezultat, s-a stabilit că 8 judecători au completat declarația pentru 2018 tardiv, adică după 31 martie, în privința lor fiind inițiate cauze contravenționale. Mărimea amenzii aplicate urmează să fie stabilită de către instanța de judecată și variază între 1500 și 3000 de lei. 

Totodată, potrivit unui comuncicat ANI, inspectori s-au autosesizat în 24 de situații şi au fost inițiate 6 controale aprofundate ale averilor și intereselor personale ale unor judecători. 

Analiza celor aproximativ 400 de declarații a scos la iveală un mare neajuns - legislația permisivă. Conform prevederilor legale, în declarație se indică valoarea contractuală a bunului, care adesea este diminuată semnificativ în raport cu valoarea reală sau de piață.

Verificările au fost efectuate în baza Dispoziţiei Preşedintelui ANI din 21 mai 2019, care prevede controlul declaraţiilor de avere şi interese personale depuse de către subiecţii declarării pentru anul 2018 (deputaţi, miniştri, judecători, procurori, etc).

În prezent, prin sistemul aleatoriu, inspectorilor le-au fost repartizate spre verificare peste 700 de declarații anuale de avere și interese ale procurorilor.

Lasă un comentariu