Declaraţii la Fabrika: Prin implementarea votului uninominal, Moldova face un pas spre democrație

Embed:

Votul uninominal va face aleșii poporului mai responsabili, iar în Parlament vor ajunge oamenii cunoscuți de cetățeni. Părerile au fost expuse de invitații emisiunii Fabrika de aseară. Oamenii de cultură, reprezentanții partidelor extraparlamentare și ai societății civile susțin că schimbarea sistemului electoral va aduce în Legislativ persoane care vor promova proiecte necesare dezvoltării statului.

Invitații emisiunii au menționat că reprezentanții societății civile care nu au mers la dezbaterile publice privind votul uninominal, nu reprezintă interesul cetățenilor.

"Dacă au semnat peste 530 de mii de cetățeni ai republicii pentru modificarea codului electoral, dacă mai trec vreo două-trei săptămâni, ajunge și un milion de cetățeni să semneze. Ce contează mai mult: milionul de semnatari sau trei, patru, cinci ONG-uri care în afară de ei înșiși de cinci persoane ei nu reprezintă pe nimeni", a declarat Traian vasilcău, scriitor.

Reprezentanții partidelor extraparlamentare susțin ideea ca cetățenii să aleagă direct deputaţii, pentru că astfel politicienii vor deveni mai responsabili.

"Alte partide care poate se consideră în top, care luptă cu înverșunare împotriva votării directe sunt cei care nu-și doresc asumarea responsabilității pentru acțiunile viitoare. În momentul în care mergi în teritoriu, în circumscripție și iai de acolo votul, ai patru ani de zile pentru ați asuma angajamentele", a menţionat Sergiu Coropceanu, secretar general PSD.

Sindicaliștii sunt de părerea că cetățenilor le va fi mai ușor să discute cu deputaţii aleşi pe circumscripții despre problemele din teritoriu. Totodată, modificarea codului electoral ar mobiliza și tinerii să se implice în politică.

"Dacă Parlamentul va fi ales prin circumscripții, nu e mai ușor prin teritoriu, avem în teritoriu toate posibilitățile să discutăm pe uninominale cu deputații aleși de acolo. Avem și generația tânără care este gata să se implice și noi considerăm că prin implementarea votului uninominal, Moldova face un pas spre democrație", a subliniat Oleg Budza, președintele CNSM.

Citeşte şi: A doua rundă de audieri publice pentru Votul Uninominal. Cele mai importante DECLARAŢII

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu