DECLARAŢII din Parlament: "Embargoul la fructe impus de Rusia este doar o decizie motivată politic"

Embed:

Decizia Rusiei de a interzice livrările de fructe din Moldova este motivată politic şi nu are legătură cu cerinţele fitosanitare. De această părere sunt deputații moldoveni, care au menționat că, după semnarea Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Moldova este penalizată de Rusia prin instrumente economice.

Vicepreşedintele parlamentului Sergiu Sîrbu a declarat că Rusia este o piață importantă de desfacere pentru mărfurile moldovenești. Oficialul speră că autoritățile de la Chișinău vor putea negocia cu Moscova revenirea la normal.

"Eu sper foarte mult că este o mică neînțelegere şi autorităţile noastre vor ajunge la un compromis şi vor explica părţii ruse şi vor elimina orice suspiciune, deoarece produsele noastre sunt nişte produse foarte, foarte bune şi nu cred că este cazul de a aplica anumite sancţiuni", a spus deputatul PD.

Liberal-reformatorul Ion Hadârcă susţine că Rusia tratează discriminatoriu Moldova:

"Este o maniere necordială. Este o reacţie bolnăvicioasă la cursul nostru european se urmăreşte crearea anumitor blocaje, de a destabiliza pe intern, de a provoca nedumeriri şi proteste".

De cealaltă parte, deputatul liberal Mihai Ghimpu crede că embargoul impus de Rusia este un motiv suplimentar pentru producătorii moldoveni să se orienteze spre Vest.

"Politica statului, din 2009 a fost integrarea în UE, Acordul de Asociere, alternativă la piaţa rusă, cea mai mare piaţă, piaţa europeană. Şi acuma trebuie să ne descurcăm. Nu trebuie să stăm în genunchi în faţa nimănui. Chiar dacă ne va fi greu, oricum noui trebuie să mergem înainte spre visul nostru european", a punctat ferm Ghimpu. 

Mai puțin optimist este deputatul comunist Eduard Mușuc, care spune că ţara noastră va suferi pierderi enorme.
 
"Eu cred că e nevoie de o implicare a Guvernului Republicii Moldova, de discuții permanente, eficiente cu Federația Rusă, în așa mod ca situația să fie aplanată, să nu fie afectată economia națională". 
 
Rusia a motivat interdicţia prin faptul că în loturile de fructe din Moldova au fost descoperite insecte de carantină.  
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu