DECLARAŢIE ŞOCANTĂ făcută de Erdogan privind uciderea lui Jamal Kashoggi: Crima a fost premeditată şi pregătită cu minuţiozitate

Embed:

Jurnalistul saudit, Jamal Kashoggi, a fost ucis în clădirea consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, iar crima a fost premeditată şi pregătită cu minuţiozitate. Declaraţia şocantă a fost făcută de preşedintele turc, Recep Erdogan. Asta în timp ce ieri, Arabia Saudită a declarat că jurnalistul a murit în urma unei operaţiuni neautorizate, comisă de oficiali răzvrătiţi.

"Este vorba despre o echipă de 15 oameni, care de la ora 09:50 până la ora 11:00 au venit în grupuri diferite la consulat şi s-au întâlnit acolo. Primul lucru pe care l-au făcut a fost să scoată hard-diskul sistemului de supraveghere din clădirea consulatului, apoi l-au sunat pe Jamal Khasoggi la ora 11:50 ca să-i confirme programarea din acea zi", a menţionat preşedintele Turciei.

Recep Erdogan susţine că asasinatul ar fi fost comis într-un mod barbar şi a cerut ca suspecţii să fie anchetaţi în Turcia. Potrivit liderului turc, printre suspecţi este şi un bărbat care s-a îmbrăcat cu hainele lui Khashoggi şi a ieşit pe o altă poartă a consulatului, pentru a ascunde asasinarea jurnalistului şi a avea un alibi. Presa turcă a publicat deja fotografii cu suspectul, care a fost şi identificat. Jurnaliştii turci susţin că procurorii ar fi găsit fragmente din corpul lui Khashoggi în grădina consulatului saudit, dar informaţia nu a fost confirmată.

Discursul liderului de la Ankara a fost programat să coincidă cu deschiderea forumului de investiţii de la Riad, din Arabia Saudită. Potrivit jurnaliştilor prezenţi la eveniment, mulţi dintre demnitarii şi oamenii de afaceri străini invitaţi nu s-au mai prezentat, iar alţii au plecat imediat după ce, la Ankara, preşedintele turc şi-a început discursul.

Comunitatea internaţională aşteaptă acum explicaţii de la Arabia Saudită, care e într-o situaţie delicată, după ce a prezentat versiuni contradictorii privind soarta lui Khashoggi.
Între timp, în investigaţia asasinatului s-au implicat şi Statele Unite. Spre Turcia a plecat directorul CIA, Gina Haspel.

"Voi afla foarte curând ce s-a întâmplat acolo. Am trimis oameni foarte buni în Turcia şi Arabia Saudită pentru investigaţii. Vom afla adevărul foarte curând", a precizat  Donald trump, preşedintele SUA.

Jamal Khashoggi, un critic al familiei regale saudite şi al politicii duse de prinţul moştenitor, a fost văzut ultima oară pe 2 octombrie când a intrat în sediul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul. Riadul a recunoscut că ziaristul a murit, doar că a precizat că decesul a survenit accidental, după ce Khashoggi s-a luat la bătaiei cu oamenii care l-au întâlnit. Turcia susţine însă că omorul a fost comandat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu