Declaraţia scandaloasă a ministrului de Externe cu privire la conflictul armat de pe Nistru din 1992

Embed:

Rusia a oprit conflictul armat de la Nistru în 1992, dar nu a comis un act de agresiune împotriva Moldovei. Este declaraţia uluitoare a ministrului moldovean de Externe. Aureliu Ciocoi nu s-a sfiit să vorbească despre acest lucru în cadrul unei conferinţe de presă. Opinia diplomatului este dur criticată de istorici şi de către veterani, care în 1992, au simţi pe propria piele cum i-au "salvat" ruşii de la moarte.

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, este convins că, acum 28 de ani, în stânga Nistrului a avut loc un conflict armat declanşat de forţele separatiste din regiunea Transnistreană. 

"Factologic, armata Federaţiei Ruse, dislocată în acel moment în estul Republicii Moldova, a intervenit în forţă pentru a opri vărsările de sânge", a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi.

Aureliu Ciocoi a fost întrebat şi cine a chemat armata rusă să ne apare, aşa cum spune el. 

"Acum vreţi să intrăm în dezbateri istorice?", a spus ministrul Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi.

Istoricul Anatol Ţăranu a explicat că armata rusă a fost implicată direct în războiul împotriva Armatei Naţionale a Republicii Moldova şi împotriva voluntarilor. Potrivit lui Anatol Ţăranu, drept dovadă este şi semnătura preşedintelui rus de atunci Boris Elţin, pe convenția din 1992 privind încetarea focului. 

"Dacă conflictul din Republica Moldova ar fi fost unul în exclusivitate intern, între Chişinău şi Tiraspol, atunci acest acord de încetare a focului trebuia să fie semnat între Snegur şi Smirnov, iar el a fost semnat, de fapt, de preşedintele Rusiei Elţin şi preşedintele Republicii Moldova, Snegur. Armata rusă are pe responsabilitatea sa sângele vărsat aici, în Republica Moldova", a menţionat istoricul, Anatol Ţăranu.

Şi veteranii războiului din stânga Nistrului au criticat declaraţia ministrului de Externe. Ei spun că afirmaţia lui Aureliu Ciocoi este în detrimentul intereselor naţionale şi a funcţiei pe care o deţine.  

"Pentru mine este dureros deoarece anume începând cu 19 iunie, când s-a implicat masiv armata a 14-a, din 302 combatanţi căzuţi al război, am pierdut 212, în două luni. Pentru mine este o sfidare şi cred că acest ministru trebuie să-şi dea demisia", a spus veteranul, fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan.

"Este o declaraţie la care ne-am aşteptat deoarece el se află în serviciul trădătorului Dodon, care nu o singură dată ne-a trădat. Venind în funcţia de ministru, ei îşi vând în primul rând demnitatea, îşi vând istoria neamului, îşi vând părinţii", a afirmat Preşdintele asociaţiei Justeţe, Alexandru Banari.

Solicitat de Publika TV, Aureliu Ciocoi, ne-a declarat că fiecare este îndrept să tălmăcească cum doreşte evenimentele din 1992. Spune că înţelege indignarea combatanţilor, dar nu intenţionează să-şi depună demisia.

Conflictul armat din regiunea transnistreană a început în noaptea de 1 spre 2 martie. În urma conflictului militar au murit 300 de oameni, iar alţi 3.500 au rămas invalizi.

loading...

Lasă un comentariu