Declarația ONG-urilor media în legătură cu intimidarea jurnaliștilor în PMAN

Embed:

Mai multe organizaţii de media au emis o declaraţie în care condamnă atacurile asupra jurnaliştilor şi cer investigarea cazului. Reprezentanţii organizaţiilor de media susţin că orice agresare a jurnaliștilor trebuie sancționată. Aceştia lansează un apel către protestari să aibă un comportament adecvat faţă de jurnalişti.

"Sunt inadmisibile tentativele de intimidare sau de agresare a jurnaliştilor, dar totodată considerăm inadmisibile şi cazurile se lasă implicaţi în astfel de altercaţii. Rolul jurnalistului este să reflecte evenimentele şi nu trebuie să fie create obstacole ca el să facă acest lucru", a spus directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

"Categoric orice acţiune de violenţă este condamnabilă şi ar trebui să urmeze toate acţiunile procesuale. Pe de altă parte am aceeaşi convingere că jurnaliştii la fel nu trebuie să agreseze pe nimeni. Indiferent dacă a fost provocat sau nu, este vorba de un comportament inadecvat din partea celor care au organizat protestul propriu zis şi ei trebuie să răspundă la întrebări atunci când reporterii pun aceste întrebări, indiferent de faptul dacă le place sau nu", a declarat directorul API, Petru Macovei.

"Cerem Ministerului Afacerilor Interne să investigheze cazul, să ia măsurile de rigoare față de persoanele care au provocat acest incident și să informeze despre măsurile luate.

Martor al comportamentului agresiv al protestatarilor a fost şi activistul Oleg Brega.

"Protestatarii iritaţi sau needucaţi sau poate din cauza tensiunii în societate cred că au depăşit limita şi s-au purtat nedemn. Am văzut cum Ungureanu loveşte şi cred că a fost o reacţie a lui firească. Şi eu aşa aş fi reacţionat dacă mă loveşte cineva în burtă, îmi vine să dau înapoi", a spus Oleg Brega.

"Îndemnăm reprezentanții mass-media să respecte Codul Deontologic al jurnalistului atunci când reflectă subiecte sensibile, dând dovadă de un comportament civilizat atunci când se află în exercițiul funcțiunii", se notează într-un comunicat al ONG-urilor media.

PUBLIKA.MD amintește că, invitaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale la o conferinţă de presă de către liderii formaţiunii, mai mulţi ziarişti au fost intimidaţi şi bruscaţi, iar un reporter al portalului Today.md a fost chiar lovit de unul dintre protestatari.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu