Declaraţia de independenţă în alte state

După ce a fost semnată, de 270 de deputaţi, puţini cetăţeni moldoveni au reuşit să vadă Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. În schimb, Declaraţia de Independenţă a SUA, de exemplu, este expusă permanent în clădirea Arhivelor Naţionale din Washington District, capitala SUA, şi poate fi văzută de orice vizitator.

Declaraţia de Independenţă a Franţei, a fost plasată de UNESCO în listele Memoriei Lumii — o colecţie de acte de interes universal. Acest document unical este păstrat în Arhiva Naţională a Franţei. La Biblioteca Naţională din Paris se găseşte prima ediţie a Declaraţiei drepturilor omului şi cetăţeanului, prezentată Asambleei Naţionale în vara anului 1789.

Deşi Australia nu are o Declaraţie de Independenţă, documentul cu aceeaşi semnificaţie pentru cetăţenii australieni, Constituţia, se află în Parlament, sub o sticlă, care oferă protecţia. Declaraţia de Independenţă a Cehiei este depozitată la Arhiva Naţională Centrală de la Praga. Cu câţiva ani în urmă, acest document a fost expus pentru public în cadrul unei expoziţii întitulate “Bogăţiile Arhivei Naţionale”. Declaraţia de Independenţă a Indoneziei se află într-un muzeu naţional care ţine de Ministerul Culturii al Indoneziei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu