Deciziile luate astăzi în coaliția de guvernare, explicate de Sergiu Sîrbu ȘI Victor Juc la Fabrika (LIVE TEXT)

Embed:

(UPDATE 20:50) Victor Juc, despre conflictul pentru noul șef al Apărării: Atât în timp de pace, cât și pe timp de război, forțele militare sunt comandate de comandament. Comandamentul din decembrie 2016 este incomplet, pentru că lipsește ministrul Apărării. Dacă va fi respins de două ori de către președintele Dodon, vom aveaa un blocaj constituțional. S-au făcut foarte multe ca Republica Moldova să devină o republică parlamentară. Vedem că treptat atribuțiile șefului statului sunt limitate, el însă provoacă majoritatea parlamentară. 

(UPDATE 20:46) Sergiu Sârbu, despre conflictul pentru noul șef al Apărării Nu are nicio treabă statutul civil cu menagementul Ministerului Apărării. Noi, de fapt, suntem deja în criză de când această funcție este vacantă. Când a fost selectat acest canditat, inclusiv doamne, aceasta a fost cea mai potrivită candidatură. E o persoană tânără și dinamică care are experiență, care sperăm să fie un ministru bun. Eu cred că aceste atribuții le va putea exercita cu profesionalism. Deciziile executorii pe domeniul militar se iau de către Guvern, fie de Parlament. 

(UPDATE 20:41) Victor Juc, despre conflictul pentru noul șef al Apărării: Propunerea unui civil la această funcție este una cât se poate de normală. Propunerea lui Eugen Sturza în calitate de ministru al Apărării, președintele are și el o candidatură, desigur că este un fost militar, dar care se află în rezervă. Mai degrabă domnul este un militar în retragere. 

(UPDATE 20:32) Sergiu Sîrbu, despre schimbările legate de armată: Participarea la exerciții nu are nimic în comun cu principiul de neutralitate. Dacă totuși ei aduc acest argument, ar trebui să răspundă dacă nu încalcă principiul neutralității. Sperăm ca acest blocaj să fie înlăturat după modificarea Legislației. 

(UPDATE 20:28) Victor Juc, despre schimbările legate de armată: Constituția prevede că președintele este și comandat al forțelor armate. Totodată, aceasta prevede și o cooperare dintre Parlament și președinte. El trebuie să coopereze și cu Guvernul. Oamenii de la preșidenție speculează prin necunoaștere, adevarul este  că se impune o colaborare expresă cu Guvernul și Parlamentul. Participarea militarilor este una elementară, chiar și în evul mediu exista această cooperare, indiferent dacă unii erau catolici sau alții musulmani. 

(UPDATE 20:20)Sergiu Sîrbu, despre schimbările legate de armată: Este regretabil această situație, când se politizează pe domeniul apărării naționale. Păcat. Armata trebuie să fie depolitizată, cu părere de rău avem ce avem. Au fost vreo șase exerciții militare, unde militarii noștri nu au putut participa, fapt ce generează pierderi mari, mai ales că noi avem acoduri pe acest domeniu, ceea ce ține de instruire, dar totuși avem aceste blocaje instituționale. Noi nu suntem într-o republică prezidențială, Parlamentul are cele mai mari atribuții în demeniul militar, comandatul militar, are și el atribuții în strictă conformitate cu legislația. Președintele a pus piciorul în prag și a emis un ordin prin care interzice. În anul 2016, în luna decembrie a fost modicată legislația, astfel deciziile de participare a militarilor la exerciții de menținere a păcii era prioritatea Parlamentului. 

(UPDATE 20:13) Victor Juc, despre poziționarea partidelor în raport cu parcursul UE: Eu n-aș exclude că unele partide în contextul luptei politice să spună că nu e momentul, că nu suntem pregătiți sau alte motive. Interesele de partid sunt superioare celor naționale.

(UPDATE 20:08) Sergiu Sîrbu: Întradevăr, recunoaștem, cetățenii sunt bulversați, jumătate dintre ei parcă sunt pentru integrarea europeană, alții petru cea euroasiatică. Înțelegem cu toții de ce se întâmplă acest lucru. Lupta cea mare se duce pe vectorii geopolitici. Probabil este o luptă, probabil pe care noi am pierdut-o, nu este un secret că piața media este monopolizată de știrile din est, de filmele din est sau alte emisiuni care au tentă propagandistică. În pofida faptului, conform statisticilor, observăm că toate granturile și creditele vin din vest, din partea României, pentru grădinițe, pentru școli. Nu prea țin minte cam câți bani am primit noi din partea Rusiei, poate câteva ajutoare umanitare sub formă de bezină sau motorină.

(UPADATE 20:03) Victor Juc, despre parcursul UE, în Constituție: Vreau să spun că diferența dintre Republica Moldova și România la capitolele geopolitice este una monumentală. În Republica Moldova situația este alta, este o alternativă geopolitică, atât  prin forțele politice cât și  prin segmentele sociale. Desigur că există și un risc, ca o prevedere constituțională să nu fie îndeplinită, iar opțiunea Partidului Socialiștilor vizează alt vector. Undeva peste un, chiar dacă va începe Campania Electorală, vrem să se finalizeze acest proces.

(UPDATE 19:57) Sergiu Sîrbu, despre parcursul UE, în Constituție: PD consideră că anume promovarea valorilor europene constituie acel viitor al Republicii Moldova. Constituția Republicii Moldova are deja un șir de valori și principii, chiar de când a fost adoptată. Rămâne să vedem cum vor suna acele principii constituționale europene. A început totul în anul 2014, a fost un eveniment destul de major, și azi avem un regim liberalizat de vize, mai avem mult de muncit, dar totuși, avem un acord care poate fi considerat mai presus decât constituția. 

Deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, și analistul politic, Victor Juc, vin în această seară la Fabrika. Împreună cu prezentatorul și analistul media, Cristian Tabără, vor dezbate principalele decizii luate astăzi în coaliția de guvernare, și anume: modificările pe care le vrea în legislaţie coaliția de guvernare, propunerea PDM de modificare a Legii Apărării în privinţa pregătirii militarilor, numele viitorului Ministru al Apărării dar și alte subiecte care au stat la ordinea zilei. 

Emisiunea începe la 19:50.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu